NEOBIČNO JELO IZ JUŽNE FRANCUSKE KOJE ĆETE OBOŽAVATI! Poznato kao jedno od najzdravijih jela, a OVAKO izgleda priprema (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

NEOBIČNO JELO IZ JUŽNE FRANCUSKE KOJE ĆETE OBOŽAVATI! Poznato kao jedno od najzdravijih jela, a OVAKO izgleda priprema (VIDEO)

Jesenji TV program -

Nakon što smo odabrali nedeljne pobednike, počinjemo sa edukativnom nedeljom. U edukativnoj nedelji će takmičarke uz Rašinu pomoć spremati jela iz zemalja širom sveta, kao što su Italija, Francuska, Engleska, Japan i Argentina.

Ono što ovu nedelju razlikuje od prethodnih jeste to što nema ispadanja, a tim koji se najbolje pokaže će dobiti dodatno vreme za nabavku u polufinalu.

Bukumirić - Beograd

Tim Bukumirić ima zadatak da spremi francusko jelo. Majka Gordana i snajka Ana će se, uz Rašinu pomoć, oprobati u pripremi ratatui povrća i kanapea. Sin Miroslav Stefan će odlučiti koja od njih je bolje spremila.

ZANIMLJIVOSTI ZBOG KOJIH ĆETE ZAVOLETI RATATUI POVRĆE I KANAPEU!

Ratatui je tradicionalno jelo provencalske kuhinje, poreklom iz južne Francuske, a danas se može pronaći širom sveta. Ovo jelo se tradicionalno jede tokom leta, kada su sezonske namirnice poput patlidžana, tikvica i paprika najbolje.

Ratatui simbolizuje jednostavnost i autentičnost. Za vreme pripreme ovog jela, naglasak je na prirodnim ukusima svakog sastojka i njihovoj kombinaciji. Takođe simbolizuje i važnost lokalne hrane i očuvanja tradicionalne kuhinje.

Francuska zastava, zastava, Francuska
foto: Profimedia

Iako nema nekog posebnog verskog ili kulturnog značenja povezanog s ratatui, ovo jelo je postalo popularno zbog svojih zdravih sastojaka i jednostavne pripreme. Danas se ratatui često poslužuje u restoranima i na društvenim događajima, a može se poslužiti kao glavno jelo ili prilog uz meso ili ribu.

Kao što smo spomenuli, ratatui se najbolje jede tokom leta, kada je povrće najsvježije i najukusnije. Ovo je vreme kada se najčešće održavaju različiti festivali hrane u južnoj Francuskoj, a ratatui je često jedno od jela koje se poslužuje na tim događajima.

Dame su izostavile 7 namirnica, odnosno izgubile su 14 minuta, tako da su imale svega 46 minuta za priprmeu ovog jela. Ruku na srce, spisak je bio i te kako dugačak i kompleksan.

01:21

NEOBIČNO JELO IZ JUŽNE FRANCUSKE KOJE ĆETE OBOŽAVATI! Poznato kao jedno od najzdravijih jela, a OVAKO izgleda priprema

Snajke su imale zamerke, doduše ovo ipak nije jelo na koje su navikli ljudi sa Balkana, samim tim je ocena bila sedmica. S druge strane, majke su bile podeljene, pa su ocene bile između šest i deset, da bi konačni prosek ocena bila visoka devetka.

Sin nije uspeo da pogodi ko je od dama napravila koje jelo, pa ovog puta nije obezbeđen niti dodatni poen za tim, niti dnevna nagrada u iznosu od 10.000 dinara.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track