VELJA PAVLOVIĆ JE BIO DOBRI DUH BEOGRADA I ONOG PRAVOG NOVINARSTVA Rediteljka Tanja Mandić i Mirjana Bobić o doajenu STUDIJA B
Foto: Dragana Udovičić, ATAIMAGES

tuga

VELJA PAVLOVIĆ JE BIO DOBRI DUH BEOGRADA I ONOG PRAVOG NOVINARSTVA Rediteljka Tanja Mandić i Mirjana Bobić o doajenu STUDIJA B

Kultura -

Novinar Velja Pavlović (1953-2022), autor kultnih emisija "Nivo 23" i "Duhovnici", preminuo je 2. februara, nakon duge i teške bolesti, u 69. godini u Beogradu.

Pavlović je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a na Studio B, prvo na radio, dolazi 1978. godine i ostaje tu do smrti. Čuvene su njegove autorske emisije "Kultura na raskršću", "Kulturni kalendar", "Nivo 23" i "Duhovnici". Bio je dobitnik nagrade Narodnog muzeja u Beogradu i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Povodom 20 godina "Nivoa 23", objavljene su dve knjige sa razgovorima iz te emisije tokom devedesetih godina.

Velja Pavlović
foto: Dragana Udovičić

Među Pavlovićevim brojnim sagovornicima bili su Vladeta Jerotić, Raša Livada, Dragan Nikolić, Milan St. Protić, Predrag Ejdus, Nikola Milošević, Svetislav Basara, Dragoslav Mihailović, Irfan Mensur, Nebojša Đukelić i Peca Popović.

Patrijarh srpski Porfirije oglasio se povodom smrti novinara i dugogodišnjeg prijatelja.

- Uistinu neobična i nimalo jednostavna životna priča ovog kulturnog pregaoca nije mu bila prepreka da poimanje kulture u našem medijskom prostoru podigne do "nivoa 23" i da poput visokog svetionika pruži svetlost mnogima koji su u takođe teškim vremenima tražili put ka luci smisla. Naročit doprinos ovog retko obaveštenog poznavaoca modernih književnih, umetničkih i bogoslovskih tokova bilo je stvaranje i negovanje kultne emisije "Duhovnici", koja je od zaborava sačuvala svetitelje našeg vremena i tako čitave riznice praslavne duhovnosti učinila pristupačnim mnogim bogočežnjivim ljudima - naveo je patrijarh.

Porfirije
foto: AP/Darko Vojinović

On je istakao da je Velja svojom prepoznatljivom pojavom i tihim glasom, svakome od nas omogućio da radosno zauzme mesto sagovornika brojnih podvižnika i tako ne ustukne pred krstonosnim hrišćanskim putem. - Zato verujem da ga upravo ti sveti ljudi prihvataju dok sada tiho kuca na nebeska vrata, radujući se večnom blistanju ljubavi i smisla kojim je celim bićem živeo - zaključuje patrijarh, a prenosi u saopštenju Informativna služba SPC.

Tatjana Mandić, Tanja Mandić Rigonat
foto: ATA images

Od Pavlovića se oprostila i rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, s čijim je suprugom izdavačem Flavijom Rigonatom novinar bio veliki prijatelj.

- Slava mu i hvala. Bio je dobri duh Beograda, novinarstva - onog pravog. Čovek širine i blagosti - napisala je rediteljka na svom Fejsbuku.

I Mirjana Bobić Mojsilović se družila više decenija s Veljom.

- To je bilo – ćevapi u Manježu, jastozi novi talas beogradske scene osamdesetih, Stonsi, girice ispred Poleta sa Gregorom i Androm, pivkana, cepanje od smeha, ponekad dugi telefonski razgovori, razmena knjiga, problemi sa našim tinejdžerkama, moje žurke na kojima se smešno udvara mojim drugaricama, Klepton, prijateljske psovke, stidljivost i bezobrazluk, rakijica Kod Belog u Rakarima, ponekad panika i sekiracija, jedna urodjena skromnost, njegove žene koje je voleo, smeh, smeh, i uvek Leonard Koen.

To smo bili mi, Velja i Miki.

I sada, umesto suza, i svega, i oproštaja, puštam Leonarda Koena na najjače, da ga čuješ i da se nasmešiš, dragi prijatelju - kaže Mirijana Bobić Mojsilović.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

Velja Pavlović
foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs

Bonus video:

00:11

SAHRANA MARKA ŽIVIĆA: Velika tuga na Novom groblju, prijatelji dolaze da upute poslednji pozdrav poznatom glumcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track