JOŠ JEDNA ŽENA NAGRAĐENA ZA SVOJ ROMAN: Njena knjiga osvojila je SRCA PUBLIKE, a sada i PRESTIŽNU književnu nagradu
Foto: ATA images

čestitamo

JOŠ JEDNA ŽENA NAGRAĐENA ZA SVOJ ROMAN: Njena knjiga osvojila je SRCA PUBLIKE, a sada i PRESTIŽNU književnu nagradu

Kultura -

Nagrada Zlatni suncokret (poznatija kao Vitalova nagrada) za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2021. godini pripala je Milici Vučković za roman "Smrtni ishod atletskih povreda", koji je objavila izdavačka kuća "Buka".

Prema mišljenju žirija, delo srpske slikarke je vrhunska depatetizacija svakodnevice u kojoj se razotkriva odnos jezika i moći u sferi porodičnih i intimnih odnosa. Snažan, iskren i poetičan roman koji rasvetljava kompleksne sisteme manipulacije i njihovu suptilnost, "Smrtni ishod atletskih povreda" je odmah po objavljivanju privukao pažnju javnosti.

Za samo šest meseci je imao sedam izdanja, saopštio je izdavač Buka, a ušao je u uži izbor za Ninovu nagradu, kao i u najuži izbor za nagradu Beogradski pobednik.

Ninovu nagradu je prethodno osvojila Milena Marković za roman "Deca".

Milica Vučković
foto: ATA images

Milica Vučković je rođena 1989. godine u Beogradu. Završila je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti, na kojem trenutno brani doktorat. Članica je umetničkog udruženja ULUPUDS, od 2014. godine sa statusom samostalnog umetnika, i ima iza sebe preko deset samostalnih slikarskih izložbi.

Prvu knjigu, zbirku kratkih priča Roj, objavila je 2014. Za Jedu ljudi i bez nogu dobila je 2017. prvu nagradu na konkursu za kratku priču "Biber". Godine 2020. našla se u finalu na konkursu FEKP, takođe za kratku priču. Svoj prvi roman Boldvin objavila je 2018. i s njim je uvrštena u dva najuža izbora za književne nagrade "Vital" i "Biljana Jovanović". Piše i prozu i poeziju, pesme su joj objavljene u nekoliko književnih časopisa kao što su Fantom slobode, pančevački Rukopisi, Povelja, Sent.

Živi i radi u Beogradu i Herceg Novom. Uvek sedi u ćošku.

Milica Vučković
foto: ATA images

Kurir.rs

Bonus video:

12:36

FENOMEN - METI KAMBERI: Do 12. godine nije znao da čita, a sad nominovan za Ninovu nagradu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track