FILMOVI S FESTIVALA EVROPA OKO EVROPE PRIKAZANI U BEOGRADU: Kroz kinematografiju bolje ćemo razumeti budućnosti naše planete
Foto: Promo

Lepo

FILMOVI S FESTIVALA EVROPA OKO EVROPE PRIKAZANI U BEOGRADU: Kroz kinematografiju bolje ćemo razumeti budućnosti naše planete

Kultura -

U saradnji sa filmskim festivalom Evropa oko Evrope, dva filma iz ovogodišnje festivalske selekcije prikazana su u Školi za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju u Beogradu.

Publika je imala prilike da pogleda norveško ostvarenje "Đavo sa harpunom" Mirka Stopara i francuski film "A.I. u ratu" Florana Marsija.

Festival "Evropa oko Evrope" je festival autorskog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma i održava se svakog proleća u Parizu.

- Tema ovogodišnjeg izdanja je Crno i belo, sa uvek istom misijom, prema rečima umetničkog direktora festivala Irene Bilić „da će nam filmovi festivala otkriti neke aspekte stvarnosti i dati nam, možda, kroz kinematografsku umetnost, neke ključeve do “

Filmski Festival
foto: Promo

Oba filma prikazana u Školi za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju jako dobro korespondiraju kako sa stručnim interesovanjima učenika tako i sa opštim i aktuelnim temama kao što su rat, mir, etos, veštačka inteligencija, komunikacija, učenje i podučavanje. Filmski motivi života na brodu i posao brodske posade, lov na životinje, s druge strane lov na čoveka, ratna stradanja, odnos između čoveka i robata inspirisale su đake za pitanja kao što su ekološka etika, besmisao ratovanja, migracije, stvaranja novog obrazovnog okruženja, mogućnost emocionalne povezanosti čoveka sa čovekom, čoveka sa prirodom i na kraju (ili možda na početku) čoveka sa robotima.

Saradnja sa filmskim festivalom je još jedna u nizu aktivnosti kada je reč o učešćima u projektima, stručnim konferencijama, kulturnim i vannastavnim aktivnostima koje su odavno postale deo prakse Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju. Festivalski program za učenike škole u Beogradu priredili su Mihajlo Cvetković, nastavnik likovne kulture i saradnik festivala i Mima Begović, nastavnica muzičke umetnosti. Obe projekcije organizovane su u okviru programa obogaćenog jednosmenskog rada sa učenicima. Pored učenika, projekcijama filmova prisustvovali su nastavnici i direktorka škole Tatjana Đokić.

Bonus video:

00:58

POČEO FILMSKI FESTIVAL U NIŠU: Premijera Bjelogrlićevog filma Toma na otvaranju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track