DANI POEZIJE MILOŠA CRNJANSKOG U TREBINJU: Naučni skup u čast velikog pesnika
Foto: Vikipedija

institut za književnost i umetnost

DANI POEZIJE MILOŠA CRNJANSKOG U TREBINJU: Naučni skup u čast velikog pesnika

Kultura -

Povodom 60 godina od objavljivanja poeme „Lament nad Beogradom", poslednjeg lirskog ostvarenja Miloša Crnjanskog, Institut za književnost i umetnost iz Beograda i Dučićeve večeri poezije iz Trebinja organizuju naučni skup Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog. Skup, čiji su urednici dr Svetlana Šeatović, naučni savetnik, i dr Bojan Čolak, viši naučni saradnik, održava se u Trebinju 6. i 7. aprila 2022. godine.

- To će biti 28. naučni skup i zbornik radova u ediciji „Poetička istraživanja" Instituta za književnost i umetnost. Na skupu će izlagati više od dvadeset i pet naučnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske - saopšteno je iz Instituta za književnost i umetnost.

U okviru pratećih aktivnosti biće promovisan zbornik posvećen poeziji Miroslava Maksimovića.

- Zbornik Poetika i poezija Miroslava Maksimovića koji su uredili dr Svetlana Šeatović i dr Marko M. Radulović rezultat je prošlogodišnje saradnje sa Dučićevim večerima poezije i skupa održanog onlajn. Na promociji će govoriti prof. dr Jovan Delić, prof. dr Predrag Petrović i urednici zbornika. Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog je 14. naučni skup koji će Institut organizovati i 14. zbornik koji će publikovati u saradnji s Dučićevim večerima poezije i gradom Trebinjem, u danima kada se obeležava dan Dučićeve smrti, 7. april, s nizom manifestacija u slavu poezije i pesničke reči - navode iz Instituta i podsećaju da se sledeće godine obeležava i 130 godina od rođenja ovog pesnika koji se oblikovao u jedan od najoriginalnijih autorskih glasova srpske međuratne književnosti.

Kako napominju, podstaknuti idejom da godišnjice pomažu da se vratimo na stvaralački opus jednog autora i sagledamo iz novog ugla, organizovan je ovaj naučni skup.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track