LADO LESKOVAR NA BEOGRADSKOM PROLEĆU: Ženio sam se četiri puta, a poslednja žena mi je iz Aleksinca! Ako nisi grešio, nisi živeo
Foto: Promo, Printskrin

Legenda POP MUZIKE

LADO LESKOVAR NA BEOGRADSKOM PROLEĆU: Ženio sam se četiri puta, a poslednja žena mi je iz Aleksinca! Ako nisi grešio, nisi živeo

Kultura -

U Domu sindikata u petak veče biće održano Beogradsko proleće, prvo posle više od dve i po decenije, a među 18 finalista je čuveni pevač Vladimir Lado Leskovar. Napunio je, kaže, 23. marta prvih 80 godina, a za nagrade će se boriti baladom "Beograd, ti i ja", koju potpisuje Dragan Ilić Ilke.

lado leskovar
foto: Promo

- Na Beogradskom proleću sam prvi put učestvovao šezdesetih godina, kad sam živeo u Beogradu. Živeo sam ovde dvadesetak godina. Vratio sam se u Ljubljanu tek osamdesetih, kad je počela najezda turbo-folka - priča za Kurir Leskovar.

Za Beograd ga, priznaje, vezuju i velike ljubavi.

- Četiri puta sam se ženio. Moj drugi i četvrti brak bio je sa Srpkinjama. Odatle si odakle ti je žena. Moja nova je iz Aleksinca. Druga supruga je bila Beograđanka, a poreklom Čarapanka. O Srbiji znam više nego vi što živite u njoj - kaže popularni pevač.

Dragan Ilic
foto: Printscreen/RTS

Pesma "Beograd, ti i ja", koju će izvesti uživo uz pratnju 50 muzičara, nije prva koju mu piše član grupe Generacija 5.

- Snimio sam pesmu "Grešio sam", koju je Ilke radio s Duškom Trifunovićem. To je moja autobiografska pesma. Ako nisi grešio, nisi živeo, a sve što ostaje za nama su naši gresi. Moja je želja bila na nastupim na Beogradskom proleću. I dalje kažem da sam Jugoslovenac. Zadovoljan sam pesmom. Raditi s Draganom je divno.

Pesmu "Potraži me u predgrađu" otpevao je prvi put 1964. na Opatijskom festivalu i pobedio. Ispostavilo se da je ta pesma postala vanvremenska, a i danas nema generacije koja je ne zna.

- Bio sam tada prvi muški izvođač iz Slovenije. U radio je došlo nešto iz Zagreba i niko nije hteo da snimi tu pesmu. Danas je to pesma za sva vremena. Nije mi se više ponovio takav uspeh. Hvala bogu da imam jedan takav hit. Snimio sam više od 300 pesama. Uvek sam ih birao po dobrom tekstu. Pevač mora da ispriča priča. Muzika je samo pomoć - objašnjava pevač iz Ljubljane.

Drago Britvić, autor teksta Potraži me u predgrađu
Drago Britvić, autor teksta Potraži me u predgrađufoto: Printskrin

Lado je prvo bio glumac, a prva prava filmska uloga dogodila mu se kada je imao devet godina i to u jednom od kultnih slovenačkih filmova, u "Kekecu".

- Pevam još uvek uživo. Pevao sam nedavno u Sloveniji i govorio ljudima da izađu na birališta. Čast mi je doći u Beograd i sada upoznati neke mlade izvođače. Kovid je odneo puno mojih prijatelja. Ne dam se još. Tek sam napunio prvih 80 godina - kaže umetnik.

lado leskovar
foto: Promo

Kurir.rs

Bonus video:

03:01

Lepa Lukić peva svoju novu pesmu u Kontrashow-u

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track