PESMU DIMITRIJO, SINE MITRE VOLI CELA SRBIJA, A ONA NOSI OGROMNU TUGU: Niko ne zna STRAVIČNU priču o SAMOUBISTVU i deci koju krije

TUGA

PESMU DIMITRIJO, SINE MITRE VOLI CELA SRBIJA, A ONA NOSI OGROMNU TUGU: Niko ne zna STRAVIČNU priču o SAMOUBISTVU i deci koju krije

Kultura -

Autor pesme "Dimitrijo, sine Mitre" je Stana Avramović Karaminga iz Vranja, pevačica iz ovog kraja, na čijoj su sahrani 1969. godine, po njenoj želji, svirali upravo ovu numeru.

- Sve nesam rekla, sve i neje za pesmu… - rekla je Stana pred smrt otkrivši i kako su nastali čuveni stihovi.

tuga
foto: Profimedia

Kako ime pesme kaže, u numeri se govori o Dimitriju, Staninom bratu od tetke, i njegovoj ženi po kojoj je autorka numere dobila ime. Stana Avramović Karaminga saznala je tajnu legendarne pesme od svoje majke koja joj je pred smrt ispričala sledeću priču.

Dimitrije se oženio Stanom, koja je važila za najlepšu devojku od Vranja do Niša. Spajala ih je velika ljubav, a nisu mogli da imaju dece što je vremenom sve više smetalo njegovoj porodici. Kada bi Stana i Dimitrije krenulu nedeljom u crkvu, njegova majka Bosa bi rekla:

- Ajde sine, ajde, pa i dete dovedi.

Počeo je i Dimitrije da zamera ženi:

- Badava, Stano, tvoja lepota, kad nisi rodila muško ili žensko. Svi se kunu u decu, a ja u tebe!

Nesrećna Stana pomišljala je da sebi oduzme život, a onda ju je od kobnog koraka odvratio Dimitrijev ujak Toma koji joj je i sam zamerao što ne rađa decu. Kada je shvatio kuda ta ogorčenost može odvesti, savetovao ju je da zatrudni sa drugim muškarcem. Stana ga je poslušala i zatrudnela u 40. godini. Nažalost, umrla je na porođaju. Dete je preživelo.

- Ovde, pored moje Stane da me pokopate - rekao je tada Dimitrije.

Sedam dana nakon Stanine smrti Toma je rešio da kaže istinu Dimitriju:

- Pre nego što odemo na Stanin grob, moram nešto da ti kažem. Izjedosmo Stanu, prvo tvoja majka, pa ti i onda ja. Tako je. Tvoja majka, što je kinjila. Ti što si nerodan, a ja što sam je savetovao sa koga da ide. Da znaš, dete nije tvoje.

Dimitrije mu je rekao:

- Ako, ujko. Nema veze. Mi smo hteli dete da usvojimo, a ovo je bar moja Stana rodila.

Samo dan kasnije, na Staninom grobu, pred familijom, Dimitrije je izvadio pištolj i ubio se. Tri dana kasnije od tuge je umrla njegova majka Bosa, a malo kasnije i ujak Toma. Stana Avramović Karaminga ćutala je o porodičnoj tajni do svoje osme decenije.

(Kurir.rs/Ženablic)

Bonus video:

00:24

JEZIVI DETALJI UBISTVA U KAFANI KOD TITELA: Nesrećna žena radila kao konobarica, na licu mesta ostala mrtva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track