VELIKO PRIZNANJE NA SVETSKOJ IZLOŽBI U VENECIJI: Srbija četvrta među najboljim nacionalnim paviljonima
Foto: Laura Santin

Hod sa vodom

VELIKO PRIZNANJE NA SVETSKOJ IZLOŽBI U VENECIJI: Srbija četvrta među najboljim nacionalnim paviljonima

Kultura -

Projekat "Hod sa vodom" umetnika Vladimira Nikolića na 59. međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji prestižni portal za promociju umetnosti Artsi proglasio je za jedan od deset najboljih u nacionalnim paviljonima.

Bijenale u Veneciji, Vladimir Nikolić
foto: Laura Santin

Koncept Srbije zauzeo je visoko četvrto mesto, na listi najupečatljivijih radova zajedno sa Singapurom, Mađarskom, Sjedinjenim Američkim Državama, Korejom, Letonijom, Zimbabveom, Nemačkom, Grčkom i Velikom Britanijom. Nikolićeva istraživanja u dva rada, "800 m" i "Dokument", odslikavaju odnose s tehnologijom i prirodom, u ovom slučaju vodom kao osnovnim delom naših tela, ali i vodom kao prostorom povezivanja. U dva nova rada posetioci će se susresti sa dva dominantna formata slikarstva - vertikalnim i horizontalnim, i dva različita skupa odnosa.

Bijenale u Veneciji
foto: Laura Santin

U tekstu koji je potpisala Ajana Dozijer ističe se da "Hod sa vodom" ima dve uverljive instalacije, od kojih je jedna četiri metra visok ekran, na kom je bazen koji umetnik preplivava, dok je na drugom, nekoliko metara širokom ekranu, prikazan snimak vode načinjen sa tri kamere bez digitalnog manipulisanja.

- Horizont govori o Nikolićevoj rastućoj zebnji zbog gubitka vode i ekoloških lokacija usled klimatske propasti - objasnila je Dozijerova.

Bijenale u Veneciji, Vladimir Nikolić
foto: Laura Santin

Kurir.rs/ A. S.

Bonus video:

02:34

OTKRIVAMO SVAKODNEVNICU VITEZA IZ SREDNJEG VEKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track