DOKUMENTARNI SERIJAL SRPSKO KOLO SE SNIMA U NIŠU: Priča o tradiciji, identitetu našeg naroda i negovanju sreće kroz igru (VIDEO)
Foto: Optimisticfilm

lepota i specifičnost

DOKUMENTARNI SERIJAL SRPSKO KOLO SE SNIMA U NIŠU: Priča o tradiciji, identitetu našeg naroda i negovanju sreće kroz igru (VIDEO)

Kultura -

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film "Teslin Narod" koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal "Srpsko kolo".

Srpsko kolo, Niš, Film
foto: Optimisticfilm

U filmskoj radionici produkcije Optimistic film stvara se još jedna dokumentarna bajka. Reditelj Željko Mirković i Optimistic film u saradnji sa Ansamblom "Kolo", Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD) Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije započeo je veliki sve srpski projekat dokumentarni film i serijal "Srpsko kolo". Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Niša.

Optimistic film realizuje dokumentarni serijal "Srpsko kolo" od 10 epizoda po 25 minuta.

Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.

- Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal "Kolo" govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru. Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo - kaže reditelj i producent, dr Željko Mirković.

1 / 7 Foto: Optimisticfilm

Studentski kulturni centar Niš, u okviru koga radi Akademski folklorni ansambl „ORO“ (osnovan 1959), organizuje 15. Međunarodni studentski festival folklora sa ciljem da afirmiše ogromno bogatstvo naše folklorne baštine ali i da našim sugrađanima, i žiteljima ovog dela Srbije, predstavi folklorno bogatstvo i kulture drugih zemalja.

Na Festivalima je u proteklih 14 godina učestvovalo 85 folklornih ansambala iz inostranstva. Ukupan broj učesnika dosadašnjih festivala iznosio je 6.500 članova. Koncertima i defileima do ove godine prisustvovalo je oko 200.000 gledalaca. Najznačajnija stvar u 2021. godini koja se tiče Akademskog folklornog ansambla ORO i Studentskog kulturnog centra Niš je dodela Sertifikata Međunarodnom studentskom festivalu folklora, kojim je naš Festival dobio oznaku CIOFF International Festival, što predstavlja najviši rang u organizaciji svetskih festivala folklora.

Srpsko kolo, Niš, Film
foto: Optimisticfilm

- Ovo je prvi put da je neki festival u Srbiji dobio ovaj sertifikat, što je veliko priznanje, ali i velika obaveza da se nastavi organizaciji na najvišem svetskom nivou - istakao je dr Predrag Jelenković, direktor SKC Niš i direktor festivala.

- Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine i Niš je grad koji se pridružio Ministarstvu kulture i informisanja i podržao snimanje serijala „Srpsko kolo“. Ponosni smo na činjenicu da će Niš biti mesto snimanja. Naši sugrađani gotovo sve znaju o srpkom kolu ili oru, naša obaveza je da ta znanja, kulturu, običaje i trediciju prenosimo na mlađe. Srpsko kolo je naš identitet, simbol trajanja i opstajanja srpskog naroda. Očekujem veliki uspeh serijala poput prethodnih projekata koje je ostvario reditelj Željko Mirković i Optimistic film - ističe je gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Srpsko kolo, Niš, Film
foto: Optimisticfilm

Akademski folklorni ansambl ORO predstaviće tradicionalno plesno nasleđe ovog kraja uz rumenku, niško kokonješte i nišku banju. Niška banja je varoška igra koja ove godine slavi 95. rođendan. 1927. godine komponovao je Dušan Cvetković – čika Duca. Niško kokunješte je tipičan predstavnik „kola u tri“ iz ovog kraja. Rumenka, igra o čijem se poreklu najviše polemisalo, igra se u varijanti osam i deset taktova. Ovaj jednodelni tradicionalni ples nalazi se na Nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije - kaže Prof. dr Slavoljub Uzunović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track