TREĆI NASTAVAK FILMA KOJI SVI SRBI OBOŽAVAJU BIO JE U PLANU: Evo zašto nije snimljen Balkan ekspres 3 i koje su njegove TAJNE!
Foto: Printscreen YT

NEVEROVATNO

TREĆI NASTAVAK FILMA KOJI SVI SRBI OBOŽAVAJU BIO JE U PLANU: Evo zašto nije snimljen Balkan ekspres 3 i koje su njegove TAJNE!

Kultura -

Kada se 1983. godine u domaćim bioskopima pojavila grupa sitnih lopova Popaj, Pik, Lili, Stojčić i Tetka, koja je tokom Drugog svetskog rata i okupacije lutala po Srbiji prerušena u muzički sastav “Balkan ekspres”, niko nije ni slutio da će se u to vreme još jedna u nizu ratnih drama sa elementima komedije svrstati među najpopularnije jugoslovenske filmove svih vremena.

Tadašnje velike jugoslovenske filmske zvezde – Velimir Bata Živojinović, Olivera Marković (za ulogu tetke nagrađena Zlatnom arenom u Puli), Bora Todorović, Dragan Nikolić i Tanja Bošković potvrdile su da s punim pravom nose taj epitet. A o uspehu filma govori i činjenica da ih mnoge generacije pamte upravo po ulozi u “Balkan ekspresu”.

Balkan Ekspres
foto: Printscreen YT

Popularnost filma, čije replike i danas citiramo, poput one “samo tetki da odnesem lek”, bila je toliko velika da je tadašnja Radio televizija Beograd od scenariste Gordana Mihića tražila da napiše nastavak za drugi deo filma “Balkan ekspres 2” (1989), a zatim i istoimenu seriju.

Iz glavne glumačke postave izostali su Dragan Nikolić (ulogu Popaja je preuzeo Aleksandar Berček) i Tanja Bošković (Anica Dobra je odigrala Lili).

Nastavak filma i serija od 10 epizoda postigli su takođe zavidan uspeh, ali mnogi kritičari i gledaoci su se složili da uprkos odličnoj glumi nije ponovljena “magija” prvog dela. Možda je baš zato Mihić insistirao da se u filmu i seriji “Balkan ekspres 3”, čije snimanje je trebalo da se odigra 2007, pojavi originalna glumačka postava. I svi su pristali. Uključujući i Oliveru Marković, koja je u to vreme bila rovitog zdravlja.

Balkan Ekspres

Prema scenariju, radnja “Balkan ekspresa 3” smeštena je u 1999. godinu, u vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Simpatični sitni lopovi koji i dalje sviraju u orkestru nalaze se u još mutnijem vremenu nego 1941, tako da čak ni oni ne mogu da se snađu. Ti muzičari prevaranti, koji su bili problem na početku Drugog svetskog rata, u 1999. godini, kada su se pojavili mnogo problematičniji tipovi, deluju čedno i romantično. Priča je trebalo da bude satirična, ali i istinita, kao što je svaka srpska satira istinita.

A onda se pred-produkcija neplanirano otegla. Snimanje koje je bilo zakazano za leto 2007. je odloženo. Veličina projekta zahtevala je velika ulaganja, a Javni servis Srbije nije uspeo da pronađe filmskog koproducenta. Zatim se i Oliveri zdravstveno stanje naglo pogoršalo. Pričalo se da će ulogu Tetke preuzeti Milena Dravić. U opticaju je bila i Mira Banjac. Međutim, od svega toga nije bilo ništa. Olivera je umrla 2011, a onda su nas redom napustili Bora (2014), Dragan (2017), Bata (2017) i Mihić (2019).

Tanja Bošković, nagrada Žanka Stokić
foto: BETA/Amir Hamzagić

Od originalne glumačke postave “poslednji tango” još pleše Lila (Tanja). Sama. A ideja o “Balkan ekspresu 3” ostala je mrtvo slovo na papiru. Bar zasad. Možda neko nekad snimi rimejk i radnju smesti u 1999. Bilo bi zanimljivo videti kako bi se pod NATO bombama snašla omiljena nam grupa prevaranata, koja nam je 37 godina poručila “nemoj da brigaš život se stara, dok bude ljudi biće i para”.

(Kurir.rs/filmitv.rs)

Bonus video:

00:28

TUŽNE VESTI IZ HOLIVUDA: Legendarni glumac Brus Vilis zbog bolesti napušta svet glume

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track