OSTAVIO VELIKI TRAG U SRPSKOJ PROZI, OČEKIVANO JE DA USTANOVA NOSI NJEGOVO IME: Ljakovačka biblioteka dobila nov naziv po LEGENDI!
Foto: S.S.

IME PO VELIKANU

OSTAVIO VELIKI TRAG U SRPSKOJ PROZI, OČEKIVANO JE DA USTANOVA NOSI NJEGOVO IME: Ljakovačka biblioteka dobila nov naziv po LEGENDI!

Kultura -

Gradska biblioteka Lajkovac ubuduće će nositi naziv Narodna biblioteka “Radovan Beli Marković”, odlučili su jednoglasno odbornici Skupštine opštine Lajkovac. Ovo je prvi zvanični gest kojim će Lajkovčani čuvati uspomenu na lik i delo proslavljenog sugrađanina, poznatog srpskog književnika, a postoji još nekoliko lepih ideja koje će se razvijati u narednom periodu.

Radovan Beli Marković
foto: Printscreen

Inicijator promene imena bio je kolektiv Gradske biblioteke Lajkovac. Direktorka Biljana Bogdanović je, između ostalog, podsetila sugrađane na veliki uticaj ovog umetnika na književnost.

- Prošlo je skoro pola godine od smrti književnika Radovana Belog Markovića, jednog od najpoznatijih savremenih srpskih pisaca. Ostavio je velik trag u književnosti i bibliotekarstvu. Zahvaljujući njemu lajkovačka biblioteka je ugostila mnoge poznate pesnike, književnike, kritičare. Očekivano je da ustanova, čiji je bio prvi samostalni upravnik, ponese njegovo ime.

Podsećamo, poznati srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je 19. januara u Lajkovcu, u 75. godini, a u svojim delima ovekovečio je rodne Ćelije, Lajkovac, Kolubaru i „Belo“ Valjevo, pripovedajući jedinstvenim jezikom. Prvi je dobitnik Povelje za životno delo opštine Lajkovac.

Radovan Beli Marković
foto: Printskrin/Instagram

Bio je član Udruženja književnika Srbije, Srpskog književnog društva I član-saradnik Matice Srpske. O njegovom stvaralaštvu napisan je veliki broj naučnih radova, među kojima su i doktorske disertacije.

Kurir.rs

Bonus video:

00:35

PATRIJARH PORFIRIJE: Na KiM smo svoji na svome!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track