EGZIT BROJKE: S tvrđave odneto 50 tona smeća, uspela akcija odlaganja plastičnih čaša i flaša, a festival posetilo 200.000 ljudi!
Foto: Zorana Jevtić

statistika

EGZIT BROJKE: S tvrđave odneto 50 tona smeća, uspela akcija odlaganja plastičnih čaša i flaša, a festival posetilo 200.000 ljudi!

Kultura -

Nakon četiri dana lude zabave završen je 21. Egzit.

Prema procenama organizatora, kroz kapije festivala prošlo je oko 200.000 posetilaca iz više od sto zemalja sveta. Egzit je u svet poslao snažnu poruku mira i zajedništva, a Novi Sad ostavio sjajan utisak na goste bogatom turističkom ponudom i gostoprimstvom.

EXIT
foto: Promo

Počelo je sve još u četvrtak uveče puštanjem 22 golubice i porukom "Zajedno zauvek", a završeno prosidbom na Dens areni.

Tokom četiri večeri, na 40 bina i zona, predstavilo se više od hiljadu muzičara iz celog sveta. Zvezde festivala bili su Igi Azilija, Nik Kejv, Kelvin Haris i Boris Brejča.

Exit
foto: Zorana Jevtić

Od početka festivala do odlaska poslednjih posetilaca sa Petrovaradinske tvrđave, radnici JKP "Čistoća" Novi Sad sakupili su i otpremili kamionima više od 50 tona smeća na Gradsku deponiju, navodi se u saoptenju.

Limenke, karton, staklena ambalaža, PET ambalaža, plastika i drugi prikupljen otpad sa tvrđave odnešen je na deponiju gde je, nakon razvrstavanja na trakama i baliranja, upućen u reciklažne centre na dalju separaciju i preradu.

Exit
foto: Zorana Jevtić

Na više lokacija na tvrđavi drugi put su, u saradnji sa Egzit fondacijom, postaljeni kontejneri za odlaganje plastičnih čaša i flaša, koji su se pokazali kao dobro rešenje i motivacija posetioca fesetivala za podizanje svesti o zaštiti životne sredine. Sva četiri festivalska dana ovi kontejenri su bili prepuni plastične ambalaže.

Exit
foto: JKP Čistoća Novi Sad

"Naš posao završetkom Egzita nije gotov. U narednim danima sledi vraćanje prostora na kojem se održavao festival u prvobitno stanje, nakon što se razmontiraju i otpreme elementi svih bina sa Tvrđave. Tada ćemo imati najviše aktivnosti oko sakupljanja preostalog rasutog otpada", navodi se u saopštenju.

Za potrebe održavanja čistoće pre, u toku i posle Egzita, samo na Petrovaradinskoj tvrđavi, podgrađu i keju, aktivno je radilo 100 radnika JKP „Čistoća", dok je neposredno ili posredno, u kompletnoj organizaciji posla, bilo uključeno oko 150 ljudi.

Exit
foto: JKP Čistoća Novi Sad

Kurir.rs

Bonus video:

02:56

VI STE NEVEROVATNI Pevač Sabatona održao emotivni govor: Jedva čekamo da se vratimo u Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track