NA PALIĆU POČEO 29. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA Novi selektor pohvalno o organizaciji: Razvijao se na sjajan način
Foto: Promo

na mapi

NA PALIĆU POČEO 29. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA Novi selektor pohvalno o organizaciji: Razvijao se na sjajan način

Kultura -

Večeras je Palić centar evropskih filmskih dešavanja, a 29. Festival evropskog filma svečano je na Letnjoj pozornici u 21 čas, otvoren uručenjem nagrade “Aleksandar Lifka”, našem proslavljenom piscu, scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Festival evropskog filma
foto: Promo

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program je otvoren projekcijom filma “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša”, reditelja Andreasa Dresena, a film će biti reprizno prikazan sutra, u bioskopu Eurocinema u Subotici.

Festival otvara film “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša” reditelja Andreasa Dresena. Uručenje nagrade “Aleksandar Lifka” reditelju i piscu Dušanu Kovačeviću. Program “Ukrajina u fokusu” sutra otvara dokumentarac “Kiša nikad neće prestati”, Aline Gorlove i “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića!

Festivalu evropskog filma Palić, koji traje od 16. do 22. jula, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, pridružio se novi selektor glavnog takmičarskog programa, Nikolaj Nikitin.

Glavni predavač u SOFA (School of Film Advancement), na palićkom Festivalu, u svom prvom mandatu bio je umetnički direktor od 2005. do 2017. godine, pa je i lično doprineo odličnoj reputaciji Festivala, kao kritičar na brojnim filmskim festivalima širom Evrope, Gete-Institutu i Francuskom institutu. Nikolaj živi u Berlinu i član je EFA, FIPRESCI, kao i član Generalne skupštine CINEUROPA.

Festival evropskog filma
foto: Promo

U intervjuu pred otvaranje Festivala na Paliću, Nikitin ocenjuje, da se Festival razvijao na sjajan način, naročito unutar evropske festivalske scene, među evropskim partnerima i rediteljima.

“Podsetio bih i da je Palić osvojio nagradu za najbolji evropski festival pre pet godina. Misija je bila da dovedemo i što više evropskih reditelja i glumaca, kako bi mogli da vide šta se dešava ovde i da posvedoče razvoju srpske filmske industrije. U to vreme pojavili su se sjajni mladi filmski autori, i jedna od misija bila je da dovedem Evropljane da vide ove srpske talente. Poznato je da je u Srbiji finansiranje filmova ograničeno i pokriva tek deo ukupnog budžeta, tako da su u suštini svi filmovi srpskih reditelja, kao što su Srdan Golubović ili Stefan Arsenijević, rađeni u evropskim koprodukcijama.

Ideja je bila da Evropljani vide Palić kao predivno mesto sa divnim gostoprimstvom, ali i srpske stvaraoce. Drugi važan cilj bio je da dovedem najinteresantnije evropske filmove u Srbiju i podignem nivo premijera, što se postepeno i događalo. Najveći deo ovogodišnjeg programa su premijerno prikazani filmovi u Kanu ili na Berlinalu. Tako, „Rez“ Mišela Azanavisijusa, pre samo par meseci otvorio je Kanski festival, a sada je na Paliću, uz druge, sveže naslove, a „Valcer sa Baširom“ Arija Folmana, pravo iz Kana stigao je na Palić.Veoma sam srećan što su i dolazila velika imena poput Kena Louča, Kena Rasela, Roja Andersona, da prime nagradu „Aleksandar Lifka“.

Festival evropskog filma
foto: Promo

Drugi dan Festivala, u nedelju 17. jula, počinje projekcijama filmova “Strahinja Banović”, reditelja Stefana Arsenijevića ( van konkurencije) i “Ne” Ditriha Brugemana. Film “Strahinja Banović” je filmska verzija istoimene srpske epske pesme, u kojoj afrički migranti preuzimaju mesta srednjovekovnih srpskih junaka. Istovremeno svevremena i aktuelna, ova adaptacija preispituje poimanje identiteta, tradicije i ljubavi, navodi se u programskom materijalu Festivala.

Takmičarski program “Paralele i sudari” počinje sutra, u Abaziji na Paliću, projekcijama filmova “Budale” Tomaša Vasilevskog i “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija, koji postavlja mnoga moralno egzistencija pitanja u društvu.

Program “Ukrajina u fokusu” počinje istog dana, u bioskopu Eurocinema u Subotici, gde će biti prikazan dokumentarni film “Kiša nikad neće prestati” Aline Gorlove, a film predstavlja očaravajuće vizuelno putovanje, kroz neprekidnu smenu rata i mira, od Sirije do Ukrajine.

Festival evropskog filma
foto: Promo

Selekciju “Eco Dox”, 17. jula u Art bioskopu “Lifka” u Subotici, otvoriće film “Životinja” Sirila Diona, a u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” na programu je film “Ako si muškarac”, Simona Panaja.

Kao specijalna projekcija, u Abaziji na Paliću, biće prikazan film “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste, a u selekciji Mladi duh Evrope, u Abaziji, biće prikazan omnibus “Izgubljeno-nađeno” iz 2005. godine.

1 / 7 Foto: Promo

Hrvatsko-srpski film “Stric”, u kom naslovnu ulogu igra proslavljeni srpski glumac Predrag Miki Manojlović, biće premijerno prikazan u Srbiji na Festivalu evropskog filma Palić, 21. jula u Abaziji na Paliću, u takmičarskoj selekciji “Paralele i Sudari”, a ovog meseca imao svetsku premijeru na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio Specijalno priznanje koje dodeljuje žiri novog takmičarskog programa “Proxima”.

Kako su istakli članovi tog žirija u svom obrazloženju, reč je o “uznemirujućem debiju koji balansira na ivici groteske i trilera”.

Festival evropskog filma
foto: Promo

(Kurir.rs/N.H.)

Bonus video:

02:55

Francuski glumac progovorio na srpskom jeziku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track