NIŽU SE SKANDALI UOČI POČETKA FESTIVALA FILMSKOG SCENARIJA: Povučena su dva filma sa takmičenja, a sada je upućen i JAVNI APEL!
Foto: Promo

besni

NIŽU SE SKANDALI UOČI POČETKA FESTIVALA FILMSKOG SCENARIJA: Povučena su dva filma sa takmičenja, a sada je upućen i JAVNI APEL!

Kultura -

Nakon što je reditelj Dušan Milić povukao svoje ostvarenje "Mrak" sa Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, to je učinjeno i sa "Usekovanjem" Siniše Cvetića. Nezadovoljni terminom prikazivanju su i producenti filma Dušana Kovačevića "Nije loše biti čovek", koji su uputili javni apel organizatorima festivala.

Dušan Kovačević
foto: Dado Đilas

- Mislili smo da je termin u ponedeljak od 16 sati rezultat njihovog neznanja i nesnalaženja u kompleksnom svetu organizacije filmskih festivala. Nismo hteli da reagujemo, ne želeći da im pridajemo veći značaj. Za neupućene, a u takve očigledno spadaju i organizatori festivala posvećenog filmskom scenariju pod tendencioznim nazivom "Jedini pravi festival filmskog scenarija", Dušan Kovačević je najveći živi srpski dramski autor i scenarista, kao i jedini redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti iz oblasti filmske umetnosti. Imajući ovu činjenicu u vidu, kao i nesporni kvalitet filma "Nije loše biti čovek", koji je okupio ekipu najvećih srpskih filmskih glumaca i autora, molimo organizatore da nas u što hitnijem roku obaveste o novom, adekvatnom terminu prikazivanja filma na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji -

film, Srđan Todorović
foto: Dunja Dopsaj

ističe se u saopštenju produkcijske kuće "Art i Pokorn", i dodaje:

- Osećamo potrebu da obavestimo direktora Kulturnog centra Vrnjačka Banja, koji u svojim izjavama preti tužbama pozivajući se na neke paragrafe Zakona o kinematografiji, da ćemo preko relevantnih udruženja filmskih producenata pokrenuti kod Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije inicijativu za adekvatno tumačenje ovih članova zakona. Sigurni smo da namera ministarstva nije da omogući besplatno ustupanje filmova festivalima koji za prikazivanje tih filmova naplaćuju ulaznice, istovremeno uzimajući pomoć ministarstva za organizaciju festivala. Filmske festivale čine filmovi, a ne birokratija.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track