KNJIGU KOJA VREDI 1.000 EVRA PLATILA SAM 100 DINARA: Studentkinja na SAJMU pronašla PRAVO BLAGO, a ovako joj se posrećilo
Foto: Beta Miloš Miškov

Bagatela

KNJIGU KOJA VREDI 1.000 EVRA PLATILA SAM 100 DINARA: Studentkinja na SAJMU pronašla PRAVO BLAGO, a ovako joj se posrećilo

Kultura -

Kolekcionari starih i retkih knjiga kažu da je u sve ređim antikvarnicama, kojih u Beogradu jedva ima da se nabroje na prste, čak i vazduh nekako drugačiji nego u modernim knjižarama.

Nekako je ustajaliji, ali i neobično prijatniji, jer podseća na stara dobra vremena. U ovu kategoriju u Srbiji spadaju sva štampana dela objavljena do ratne 1944. godine, koja se uzima kao granična.

stara knjiga, Sajam Knjiga
foto: Kurir

Na vrednost starih knjiga utiče više faktora: godina izdavanja, da li je u pitanju prvo izdanje, očuvanost, kakav je povez, da li možda ima posvetu autora... Otuda i cene variraju, a prema rečima Srđana Stojančeva iz Srpskog bibliofilskog društva, među najvrednijima se smatra prvo izdanje "Gorskog vijenca" Petra Petrovića Njegoša, objavljeno 1847. godine. Za takav primerak, u zavisnosti od stanja u kakvom se nalazi, treba izdvojiti od najmanje 2.000 do 2.500 evra.

Petar Petrović Njegoš
foto: Privatna Arhiva

Na 65. Sajmu knjiga u Beogradu postoji kutak sa više od desetak dobro popunjenih štandova upravo sa starim i retkim knjigama. Ne znaju svi posetioci da i tako nešto ima na Beogradskom sajmu, i to na spratu jedne hale, ali prilično zavučeno, pa mnogi tuda prođu, a da zapravo i ne znaju kakvo im se blago nudi. Naime, "Bukinista" i "Stara knjiga" su ove godine ponudili viškove na rasprodaju za samo 100 dinara po svakom izloženom primerku! I upravo je kod njih stalno najveća gužva.

Gomile knjiga se pedantno pretražuju, kako ljubiteljima pisane reči ne bi promaklo nešto što je vredno, a ponuđeno za simboličnu cenu, maltene kao da se deli za džabe. Doduše, u ponudi ima svega i svačega, pa se treba dobro spremiti i potruditi da bi se iskopalo ono što se želi, ako ga ima na rasprodaji.

Vuk Karadžić, Vuk Stefanović Karadžić
foto: Profimedia

- Meni se posrećilo. Našla sam prvo i drugo izdanje knjige: "Srpske narodne pripovetke" Vuka Stefanovića Karadžića. Prvo je štampano u Beču u štampariji jermenskoga manastira 1853, a drugo je državno izdanje iz 1928. u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Prema nekim procenama, ova knjiga vredi i do 1.000 evra, mada primerak koji sam kupila nema naslovnu koricu, a malo je i oštećen, ali je i kao takav za mene više nego dragocen. Kada sam videla ova dela, odmah sam ih ščepala - rekla je Radica Zagorac, studentkinja Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

Sajam Knjiga
foto: Kurir

Tržište starim i retkim knjigama je veoma razvijeno, pre svega na Zapadu, gde postoje i specijazovani sajmovi samo za ovu oblast, a najpoznatiji su u Londonu, Parizu, Štutgartu, Cirihu, Stokholmu, Njujorku, Los Anđelesu, Bostonu...

Svojevremeno je u Beogradu, u zgradi SANU, bila izuzetna "Prosvetina" antikvarnica, koju je dugo vodio Vranjanac Dragan Ciga Mininčić, a kod Filološkog fakulteta, u Knez Mihailovoj ulici, postojao je i verovatno najvredniji privatni muzej knjiga na Balkanu nazvan "Orfelin", čiji je vlasnik bio počivši Predrag Milovanović, ali to su već prohujala vremena.

Kurir.rs/ Lazar Delić

Bonus video:

00:07

Sajam knjiga redovi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja