DRAMA U BEOGRADU NA IZVOĐENJU OPERE: Solisti usred igranja pukao glas, direktor imao 5 minuta da donese odluku, a uradio je OVO!
Foto: Narodno pozorište / Željko Jovanović

NIKOLA MIJAILOVIĆ zamenio kolegu

DRAMA U BEOGRADU NA IZVOĐENJU OPERE: Solisti usred igranja pukao glas, direktor imao 5 minuta da donese odluku, a uradio je OVO!

Kultura -

Direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i proslavljeni bariton Nikola Mijailović neplanirano je prošle nedelje dobio ovacije publike i stao na scenu. I sve se to desilo krajnje spontano i kao na filmu.

On je došao da pogleda nastup svojih kolega, a onda je usledilo iznenađenje i za njega i za publiku. Najednom je morao da spasava izvođenje "Toske" jer njegov kolega Miodrag Jovanović nije mogao da nastavi da peva.

Nikola Mijailović
foto: Narodno pozorište / Željko Jovanović

- Tog dana imao sam puno sastanaka na Fakultetu muzičke umetnosti i u pozorištu, ali sam odlučio da dođem da poslušam izvođenje svojih kolega. Posle prvog čina, Miša Jovanović me je pozvao i rekao da ne može da nastavi. Bila je puna sala, a ja sam imao nekoliko minuta da donesem odluku šta ćemo dalje. Raspevao sam se i obukao kostim, pa nastavio njegovu ulogu od drugog čina. Sve je super ispalo - priča Mijailović za Kurir.

Plasido Domingo, Jasmina Trumbetaš
foto: Damir Dervišagić

On je ulogu Barona Skarpije pevao pre toga pola godine sa Zoranom Todorovićem i Jasminom Trumbetaš Petrović.

- Praksa je u operi da se objavi da će predstavu nastaviti drugi glumac. Ne bih ni ja izlazio na scenu da nisam mogao da budem na visini zadatka. Desilo mi se nešto slično u Austriji na festivalu u Klosternojburgu, gde sam prisustvovao izvođenju opere "Rigoleto", a onda iz publike završio na sceni. O tome su pisale i novine u Austriji, ali i Kurir. U tim trenucima se vidi da li je neko majstor svog zanata ili nije. Moj profesor mi je uvek govorio da moraš svaku svoju ulogu dobro da znaš, pa ti onda nisu ni potrebne probe - zaključuje Mijailović, koji nam je dao kratku izjavu iz Češke.

Željko Lučić, Nikola Mijailović, tenor Stevan Karanac
foto: Privatna Arhiva

Odmah nakon nastupa u operi "Toska", Nikola je otputovao na Međunarodno takmičenje pevanja "Antonjin Dvoržak", gde je član žirija zajedno s Peterom Dvorskim, Evom Randovom i Gabrijelom Benjačkovom. Mijailović je pevanje učio na Bečkom konzervatorijumu, nastupao je u Boljšom teatru, milanskoj Skali. Rođen je u Beogradu 1973, a njegova majka je svetski poznata primadona Radmila Smiljanić, sopran, prvakinja Opere nacionalnog teatra.

Radmila Smiljanić
foto: Privatna Arhiva

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track