DIRLJIV GEST SA KOSOVA: Premijeru igrali za lečenje bolesne devojčice! Nova režira keatora serije KLAN, a evo ko je u PODELI
Foto: Promo, Ustupljene fotografije

humani

DIRLJIV GEST SA KOSOVA: Premijeru igrali za lečenje bolesne devojčice! Nova režira keatora serije KLAN, a evo ko je u PODELI

Kultura -

Višeminutnim aplauzom publika je pozdravila ekipu predstave "Ona koja raspušta vojske" nakon premijernog izvođenja na matičnoj sceni u Gračanici.

Boban Skerlić
foto: Ana Paunković

Komad je urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića.

"U nameri da se izbore za mir, žene Helade se ujedine u odluci da ratnicima sa obe zaraćene strane uskrate - seks. To ovaj Aristofanov komad čini političkim komadom u punom smislu tog pojma.

Ono što je tragedija te komedije pisane pre više od 2.400 godina jeste da je, na žalost, itekako aktuelna i danas. Svet u kojem su normalizovana vojna osvajanja, ratne traume, pretnja atomskom kataklizmom, život u aparthejdu i sila kao model za rešavanje konflikata zaslužuje pobunu, makar ona bila i lisistratska utopija.

Ona koja raspušta vojske
foto: Promo, Ustupljene fotografije

Da bi Aristofanova satirična žaoka danas ubola gde treba, komad valja čitati progresivno, iz feminističke, apsolutno pacifističke i aktivno pacifističke perspektive. To bi zaista mogao biti put se preispita Aristofanova teza da je jedini način da se spreči mlaćenje patrijarhalnim falusima upravo zaključavanje ženskosti. Ali i da se izmere dometi te pobune", rekao je o predstavi reditelj j autor hit serije "Klan" Boban Skerlić.

Scenograf je Goran Stojčetović, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitorka Anja Đorđević, asistent kompozitora i dizajner zvuka je Vladislav Rec, za scenski pokret je zadužena Marta Bjelica, dramaturškinja je Kristina Đuković.

Milan Vasić
foto: ATA images

Po Aristofanovoj "Lisistrati" u predstavi "Ona koja raspušta vojske" igraju: Tamara Tomanović, Ivana Kovačević, Aleksandra Cucić, Anika Grujić/Antonela Vasić, Milica Burazer, Milena Božić, Sara Pejčić, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Nebojša Đorđević i Nikola Đorđević.

Nakon premijernog izvođenja u Gračanici, dan kasnije, 1. decembra, biće izvedena prva repriza predstave u Domu kulture u Zubinom Potoku. Druga repriza na programu je 2. decembra u Domu kulture u Zvečanu.

Sara Prljinčević
foto: Budi human printscreen

Izvođenje predstave "Ona koja raspušta vojske" u Gračanici i Zvečanu je humanitarnog karaktera. Celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

Sari su novčana sredstva neophodna za transplataciju koštane srži, putne troškove kao i troškove smeštaja u toku lečenja.

Pomoć možete uputiti uplatom na dinarski račun: 160-6000001511268-25

Upatom na devizni račun: 160-6000001511456-43

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod.

Slanjem poruke 1383 na 3030

IBAN: RS35160600000151145643 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

U Gračanici, iako je bilo premijerno izvođenje sa protokolom, publika je davala donacije i prikupljeno je 62.000 dinara.

Ona koja raspušta vojske
foto: Promo, Ustupljene fotografije

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track