GOVORIO MI JE: "TI SI MOJ STARIJI, A SAMIM TIM I PAMETNIJI BRAT": Radoslavu Zelenoviću uručena nagrada koja nosi poseban značaj
Foto: Nenad Kostić

emotivno

GOVORIO MI JE: "TI SI MOJ STARIJI, A SAMIM TIM I PAMETNIJI BRAT": Radoslavu Zelenoviću uručena nagrada koja nosi poseban značaj

Kultura -

Prestižna nagrada "Nebojša Popović" za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture za 2022. godinu uručena je u utorak Radoslavu Raletu Zelenoviću, nekadašnjem dugogodišnjem direktoru Jugoslovenske kinoteke.

Radoslav Zelenović, nagrada Nebojša Popović
foto: Đorđe Petković

Ovaj filmski istoričar i teoretičar vest o nagradi primio je sa pomešanim osećanjima, imajući u obzir da je sa Popovićem proveo mnoge godine u RTS. On je istakao da mu ovo priznanje mnogo znači.

- Govorio mi je: "Ti si moj stariji, a samim tim i pametniji brat." Nije bilo tako. Voleli smo film, a i film je voleo nas. Nebojša i ja imali smo svoje snove i čini mi se da je najvažnije u toj priči da smo mnoge od tih snova dosanjali, da su mnogi postali stvarnost. Što se mene tiče, mislim da je to sasvim dovoljno - rekao je Zelenović.

Radoslav Zelenović, nagrada Nebojša Popović
foto: Đorđe Petković

Priznanje čine novčani iznos i umetnička plaketa, prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuje Filmski centar Srbije, kao i pravo i privilegija dobitnika nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele nagrade za narednu godinu.

Dosadašnji dobitnici nagrade
Dosadašnji dobitnici nagradefoto: Đorđe Petković

Nagradu su osnovali: Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica / Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana “Pogled u svet” / Festival autorskog filma, Fond B92 / Festival “Slobodna zona”, Međunarodni festival dokumentarnog filma “Beldoks” i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na njega kao izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i na nasleđe koje je ostavio.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:03

Poslednji susret Bata Živojinović i Boris Dvornik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track