SNIMAJU SE NOVI NEMANJIĆI: RTS ne odustaje od srpske istorije, a evo ko će biti novi STEFAN NEMANJA i šta on PORUČUJE
Foto: Promo

uskoro na malim ekranima

SNIMAJU SE NOVI NEMANJIĆI: RTS ne odustaje od srpske istorije, a evo ko će biti novi STEFAN NEMANJA i šta on PORUČUJE

Kultura -

Posle igrane serije "Nemanjići" Gordana Mihića na male ekrane u 2023. stiže dokumentarno-igrani serijala "Sveto kraljevstvo".

Više od dvadeset istoričara i vizantologa govoriće o usponu srpske srednjovekovne države i vladavini dinastije Nemanjić. Ekipa dokumentarno-igranog serijala "Sveto kraljevstvo" pokušaće da osvoji i prikaže srednjovekovni period u kojem su nastale srpska država, crkva i kroz koji je stvaran naš kulturni identitet.

Nemanjići
foto: arhiva

"Ono što je za mnoge mračni srednji vek za nas predstavlja doba svetlosti i to svetlosti koja kroz vekove i kroz vreme nekako pronalazi način da dopre i do današnjeg dana", kaže autor serijala Marko Savić za RTS.

Scenografija, kostimi, naoružanje pripremaju se izuzetno pažljivo jer je zadatak da što vernije oslikaju različite periode srednjeg veka.

Nemanjići, Sveti Sava, freska
foto: Printscreen, W. Taylor Hostetter

Igrani delovi serijala "Sveto kraljevstvo" snimani su ispred hromakija, odnosno zelene podloge, ali i ispred led ekrana. Producent Filip Đorić ističe da je ovo prvi put da se na ovakav način kod nas radi dokumentarno-igrana serija, ali i da to nije jedina novost.

– Shvatili smo da smo neke scene iz naše istorije prvi put sada snimili. Nikad nisam video, ni čuo, da je neko snimio, recimo, scenu krunisanja cara Dušana. Mi smo snimili sam čin krunisanja unutar crkve, i trudili se da bude istorijski što bliže istini, na osnovu relevantnih podataka savremenika i istoričara. Imamo i scenu koja prethodi bici kod Velbužda, kada se Stefan Dečanski moli, a njegov sin, mladi kralj Dušan, izlazi iz šatora, kreće u bitku i ubija bugarskog cara Šišmana – otkriva Filip Đorić za TV Novosti.

Petar Strugar
foto: Dragan Gajić

Stefana Nemanju oživeće Petar Strugar.

"Sve je autentično, sve je tačno i jednostavno uživamo da radimo ovakve stvari", kaže glumac Petar Strugar za RTS.

Serijal od 12 epizoda radi se u produkciji "Blekbuka".

Kurir.rs

Bonus video:

02:41

NOVA SRPSKA SERIJA U INOSTRANSTVU! Zlatni dečko ima šansu da bude predstavljen CELOM SVETU (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track