NAJBOLJA KNJIGA ZA DECU STRIPOTERAPIJA ANE PETROVIĆ: Dobitnica priznanja potiče iz umetničke porodice, a njenog oca svi OBOŽAVAJU
Foto: Privatna Arhiva

Žiri doneo odluku o nagradi "Dušan Radović"

NAJBOLJA KNJIGA ZA DECU STRIPOTERAPIJA ANE PETROVIĆ: Dobitnica priznanja potiče iz umetničke porodice, a njenog oca svi OBOŽAVAJU

Kultura -

Ana Petrović dobitnica je nagrade za književnost za decu i mlade "Dušan Radović" za 2022. godinu, koju dodeljuje Biblioteka grada Beograda. O priznanju je odlučivao žiri u čijem sastavu su bili Miloš Radović (predsednik), prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić.

Miloš Radović
foto: Promo/Goran Srdanov

U najužem izboru našli su se i "Mika" Jelene Angelovski ("Službeni glasnik"), "Pisma iz verzuniuma" autora Stevana Miloševića ("Pčelica"), "Novčić sudbine" autorke Ivane Nešić ("Kreativni centar") i "Bio jednom jedan strah" autora Jovice Tišme ("Laguna"). Nagrađena je Anina knjiga "Stripoterapija", koju je objavila izdavačka kuća "Kreativni centar".

Podsećamo, Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda ustanovili su 2021. priznanje "Dušan Radović", koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i mlade u okviru svih žanrova. Nagrada se sastoji od skulpture (rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića), diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Vladimir i Jasminka
Vladimir i Jasminkafoto: Damir Dervišagić

Ana potiče iz prave umetničke porodice. Majka joj je najveći pisac za decu i mlade Jasminka Petrović, dok je otac Vladimir Petrović, čuveni Boba iz serijala "Žikina dinastija". Javnosti bi ovo možda ostalo nepoznato da se njen otac nije pohvalio uspehom svoje ćerke.

- Nije da se hvalim ali imam i zašto - napisao je Vladimir Petrović na svom Tviteru.

Ana trenutno novu knjigu promoviše u Zagrebu.

Vladimir Petrović
foto: Printscreen

"Stripoterapija" autorke i ilustratorke Ane Petrović, prvobitno objavljena na društvenim mrežama, i u dopunjenom izdanju stigla je u "Kreativni centar" polovinom oktobra prošle godine. Reč je o kolekciji stripova koja hrabro, nikada ravnodušno i uz smeh govori o odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju.

U želji da samoj sebi olakša i približi proces psihoterapije kroz koji je prolazila, autorka je krenula da crta, verno, ali i duhovito i empatično predstavljajući odnos između klijentkinje i terapeutkinje. Crteže je od decembra 2021. objavljivala na društvenim mrežama, a nakon nešto manje od godinu dana pretočeni su u štampano izdanje, koje sadrži i tekstove psihoterapeutkinje i autorke.

Ana Petrović
foto: Privatna Arhiva

- "Stripoterapija" je ubrzo postala mnogo više od interne šale. Stripove sam počela da objavljujem na društvenim mrežama. Najčešći komentar bio je: "Ovo sam ja!" Reakcije su me motivisale i ohrabrile. Shvatila sam da mnogi dele moje iskustvo. Ovo nisu stripovi samo o meni već o svima nama - navela je autorka Ana Petrović.

Autobiografska priča o glavnoj junakinji i njenoj psihoterapeutkinji počinje prepoznavanjem problema i suočavanjem s potrebom da potražimo pomoć u njegovom rešavanju. Autentičnost stripova u najvećoj meri počiva na spremnosti autorke da u njima predstavi svoj lični doživljaj čitavog procesa. Čak i kada govori o vrlo teškim temama, Ana Petrović to čini kroz humor, koji deluje oslobađajuće i rasterećujuće, navodi njen izdavač.

Ana Petrović
foto: Promo

Na prošlogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga je dobila dve nagrade - Specijalno priznanje za mladog dizajnera i Diplomu ULUPUDS (Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) za alternativno strip-izdanje domaćih autora. Ubrzo nakon toga, krajem novembra 2022, usledilo je još jedno priznanje - nagrada Otisak Niškog sajma knjiga i grafike za estetski tretman knjige.

Nagrada će Ani biti uručena u sredu, 8. februara, u 12 časova, u Biblioteci grada Beograda.

Kurir.rs

Bonus video:

03:21

GOVOR POBEDNICE: Milena Marković o Ninovoj nagradi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track