TRIJUMFOVAO JE DOKUMENTARAC IZ FRANCUSKE NA BERLINALU: Manjinskoj srpskoj koprodukciji SREBRNI MEDVED u Berlinu
Foto: EPA Michael Timm

Kraj

TRIJUMFOVAO JE DOKUMENTARAC IZ FRANCUSKE NA BERLINALU: Manjinskoj srpskoj koprodukciji SREBRNI MEDVED u Berlinu

Kultura -

Francuski dokumentarac "Na brodu 'Adaman'" reditelja Nikole Filibera proglašen je za najbolji film na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Film vodi gledaoce na baržu na Seni, u Parizu, koja služi kao plutajući dnevni centar za odrasle koji pate od mentalnih poremećaja.

Film Muzika
foto: Dart film

Manjinska srpska koprodukcija, film "Muzika" nemačke rediteljke Angele Šanelek, nagrađen je Srebrnim medvedom za najbolji scenario. Ovogodišnji laureat Berlinala nastao je u koprodukciji Nemačke, Francuske i Srbije, ovdašnji koproducent je beogradski "Dart film", a nastanak ovog ostvarenja podržao je i Filmski centar Srbije, saopštili su iz ove ustanove.

- Napušten po rođenju u grčkim planinama u olujnoj noći, Džon je odveden i usvojen, a da nije poznavao ni oca ni majku. Kao mladić, upoznaje Iro, upravnicu u zatvoru gde je zatvoren nakon smrtonosne tragične nesreće. Čini se da ona traži njegovo prisustvo, brine se o njemu, snima muziku za njega. Džon počinje da gubi vid... Od tada će za svaki gubitak koji pretrpi dobiti nešto zauzvrat. Tako će, uprkos tome što je oslepeo, živeti svoj život potpunije nego ikada - glasi sinopsis ovog filma.

Koproducenti iz Srbije su Vladimir Vidić i Nataša Damnjanović.

Stiven Spilberg
foto: ap Joel C Ryan

Počasni Zlatni medved za životno delo dodeljen je američkom reditelju Stivenu Spilbergu, koji je u Berlinu predstavio svoj najnoviji film "Fabelmanovi".

Kurir.rs

Bonus video:

00:44

Praznično raspoloženje pred Prolećni festival

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track