PREĆUTANI ZLOČINI ALBANACA NAD SRBIMA I JEVREJIMA U DRUGOM SVETSKOM RATU: U Kruševcu otvorena izložba o zločinima na Kosovu
Foto: Ž. M.

svečano

PREĆUTANI ZLOČINI ALBANACA NAD SRBIMA I JEVREJIMA U DRUGOM SVETSKOM RATU: U Kruševcu otvorena izložba o zločinima na Kosovu

Kultura -

U Narodnoim muzeju u Kruševcu je otvorena je premijerno nacionalna izložba “Prećutani zločin – zverstva albanskih kvislinga nad Srbima i Jevrejima na Kosovu i Metohiji u Drugom svetskom ratu“ i trajaće do 25. marta.

Kosovo i Metohija
foto: Ž. M.

Izložbu je priredio, u saradnji sa Narodnim muzejom Kruševac, Muzej žrtava genocida, Muzej Jugoslavije, Vojni i Etnografski muzej, a takođe i ansambl narodnih igra i pesama Kosova i Metohije „Venac“ koji je izveo prigodan kulturno umetnički program u kojem su izvedene tradicionalne narodne pesme iz južne srpske pokrajine. Autor ove nacionalne izložbe je istoričar dr Nenad Antonijević, muzejski savetnik u Muzeju žrtava genocida, a postavku je uredio kustos dr Nikola Radosavljević.

Prema rečima v.d.direktora Narodnog muzeja Kruševac, Nikole Pantelića, ova izložba se premijerno otvara u Kruševcu, sa posebnim značajem na generacije koje dolaze i koje će i ovim, putem umetnosti moći da se informišu o temi zločina nad Srbima i Jevrejima tokom Drugog svetskog rata, izvršenih od strane albanskih kvislinga.

Kosovo i Metohija
foto: Ž. M.

Dr Nenad Antonijević je istakao da su zločini albanskih kvislinga dugo zapostavljani u SFRJ u ime bratstva i jedinstva i da je izložba ozbiljno i temeljito pripremana.

Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu, je dao obrazloženje o izboru Kruševca za nacionalnu premijeru izložbe.

Kosovo i Metohija, Izložba, Kruševac
foto: Ž. M.

-Kruševac je izabran kao prvi grad za otvaranje izložbe iz više razloga – kao prestonica Lazarevog carstva, simbola boja na Kosovu, crkve Lazarice i svega drugog što čini iskonsku nacionalnu borbu za očuvanje svete srpske zemlje, izjavio je Ristić.

Kosovo i Metohija
foto: Ž. M.

Prigodnu besedu održao je vladika kruševački Gospodin dr David Perović pominjući konkretne velike zločine albanskih bandi na Kosmetu. Kruševca Jasmina Palurović je rekla da mladim generacijama dugujemo čuvanje istine, ali i obavezu da jedni drugima pružimo ruku i podelimo znanje o stvarnim događaajima i da čuvamo svoje istorijsko i kulturno nasleđe.

Kosovo i Metohija
foto: Ž. M.

Izložbu je otvorila pomoćnica ministra kulture Danijela Vanušić. Realizaciju ovog projekta podržali su Ministarstvo kulture i Fondacija Muzeja žrtava genocida.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track