U KRVI SU TE IZNELI, SAMO TAKO SU MOGLI DA TE ODVOJE OD TEATRA: Govor na sahrani Tanasija Uzunovića RASPLAKAO i Vuka Kostića
Foto: Zorana Jevtić

POSLEDNJE ZBOGOM

U KRVI SU TE IZNELI, SAMO TAKO SU MOGLI DA TE ODVOJE OD TEATRA: Govor na sahrani Tanasija Uzunovića RASPLAKAO i Vuka Kostića

Kultura -

Ivana Žigon održala je potresan govor na poslednjem ispraćaju Tanasija Uzunovića, koji je sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Emotivan govor Ivane Žigon rasplakao je sve prisutne. Ćerka legendarnog glumca je sve vreme jecala, a rasplakao se i Vuk Kostić.

Tanasije Uzunović, Sahrana, Novo groblje
foto: Zorana Jevtić

- Želeli su da se ne vidiš, a onda se desilo čudo. Jedan čovek nije trpeo nepravdu i odlučio je da prizna da ima neko bolji od njega. Moj otac, Stevo Žigon, odrekao svoga Hamleta i poklonio je, ne Tanasiju Uzunoviću, već svima, nama publici. Moj otac je dobro znao šta je to Šekspir, da on stvara oluje i bure na nebu, ali i u ljudima. Bio si opozit ravnodušnosti i borio si se protiv osrednjosti - deo je glumičinog govora, koja je dodala:

Vuk Kostić
foto: Zorana Jevtić

- Mi smo dužni da se iskupimo pred grehom, koji je pred tobom učinjen. Zahvaljujem i "Velikoj drami", jer svaka drama koju si ti igrao bila je velika, ali osim svetske literature, ti si prošao "Veliku dramu" Siniše Kovačevića, jer si bio dostojan samo velike literature, velikih strasti, velikog temperamenta i svetskog bola. Morali su te izneti iz teatra. Toliko puta si živeo i umirao kao Zarija. Poslednji put uoči Svetog Jovana izneli su te simbolički, jer pravi umetnik razgovara sa Bogom simbolima i metaforama. U krvi su te izneli. Šikljala je krv iz tebe i došla je Hitna pomoć. Samo tako je neko mogao da te odvoji od teatra. Samo tako - da odeš kada više ne možeš. Izneli su te jer si krvario za pozorište čitavog života - izgovorila je poetičnim tonom Žigon.

Tanasije Uzunović, Sahrana, Novo groblje
foto: Zorana Jevtić

Podsetimo, Tanasije Uzunović je iza sebe ostavio i suprugu Biljanu, kao i ćerku Sofiju.

Rođen u Nišu 25. septembra 1942. godine. Unuk je Nikole Uzunovića, nosioca Legije časti i predsednika vlade Kraljevine Jugoslavije između dva rata. Više od tri decenije bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, da bi potom prešao u Narodno pozorište u Beogradu. Završio je i slikarsku školu. Kad god bi u mladosti naslikao nešto, imao je osećaj da "krade" od glume i izneverava sebe, jer je smatrao glumu svojom prioritetnom ljubavlju. Shvatio je, ipak, da je stvaralački izvor isti.

Tanasije Uzunović
foto: Marina Lopičić

Lik Rajka Maleševića iz serije "Moj rođak sa sela" obeležio mu je karijeru u zrelim godinama, a igrao je i u "Vojnoj akademiji", "Gorkim plodovima", "Državnom službeniku". Zapažene uloge ostvario je u televizijskim dramama i filmovima, "Devojački most", "Sabirni centar", "Kosovski boj", "Maska", "Zverinjak"...

Dobitnik je Sterijine nagrade, Oktobarske nagrade Grada Beograda, Pečata Narodnog pozorišta i mnogih drugih.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:50

Vojin Ćetković izjavljuje saučešće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track