NIJE VREME ZA SLAVLJE, VEĆ ZA ŽALJENJE I TUGU: EU odložila koncert i proslavu Dana Evrope u SRBIJI
Foto: Helen Sobiralski

dirljivo

NIJE VREME ZA SLAVLJE, VEĆ ZA ŽALJENJE I TUGU: EU odložila koncert i proslavu Dana Evrope u SRBIJI

Kultura -

Delegacija EU u Srbiji odložila je sve događaje i kampanje planirane za obeležavanje Dana Evrope.

- Ovo vreme nije za slavlje, već za žaljenje i tugu - kaže u izjavi za medije Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Svakog 9. maja

Sve proslave Dana Evrope i kampanja u organizaciji Delegacije EU planirane za ovu nedelju biće odložene za kasnije datume. Svakog 9. maja Evropa slavi Dan Evrope, obeležavajući godišnjicu Šumanove deklaracije, donete 9. maja 1950. godine. Ova deklaracija se smatra momentom osnivanja Evropske unije, kad je napravljena vizija Evrope mira i solidarnosti, izgrađena na saradnji, demokratiji i poštovanju ljudskih prava.

Emanuele Giaufret, Emanuel Žofre, Emanuele Žiofre
foto: Nenad Kostić

- Evropska unija i njene vrednosti, kao i saradnja Srbije i Evropske unije do njenog punopravnog članstva, jesu nešto što bi trebalo negovati i slaviti. Ali u svetlu tragedija koje su se poslednjih dana dogodile u Srbiji i koje su odnele živote previše nevinih ljudi, dece, školskog osoblja - smatramo da vreme nije za slavlje, već za žaljenje i tugu. U ovim teškim vremenima naša srca i misli usmereni su ka žrtvama koje su izgubile živote u tragičnim događajima i njihovim porodicama i prijateljima. Biće drugih prilika da zajedno slavimo budućnost i mogućnosti koje imamo - rekao je ambasador EU Emanuele Žiofre.

Alphaville, Alfavil, Hangar, Nipplepeople
foto: Nipplepeople arhiva

U Beogradu je planirano da prvi put nastupi bend Alfavil (Nemačka), poznat po hitovima "Forever Young" i "Big in Japan". Delegacija EU je takođe odlučila da odloži početak kampanje "EU je uz tebe", koja bi obuhvatala TV spotove, društvene mreže i bilborde, promovišući mogućnosti koje EU nudi građanima, organizacijama i preduzećima u Srbiji. Umesto toga, na bilbordima koji su već iznajmljeni biće prikazane poruke jedinstva i solidarnosti sa Srbijom u ovim teškim vremenima.

Tanja Miščević
foto: Kurir

Cvet na Kališu

Umesto svih ovih događaja, 9. maja u 11 časova, ambasador Evropske unije i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, zajedno sa ambasadama zemalja članica EU u Srbiji, otkriće cvetnu instalaciju na Kalemagdanskoj tvrđavi. Ova instalacija prikazaće Evropsku uniju i Srbiju zajedno u odavanju počasti i biće izraz solidarnosti prema porodicama i prijateljima žrtava.

Kurir.rs

Bonus video:

01:14

EVO KAKO JE GRUPA FRAJLE NASTALA, A SVE JE POČELO OD 2 SESTRE! Muzika im je u krvi, a u emisiji Pusti brigu zapevale su u STILU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track