EKSKLUZIVNO: MOJE POREKLO MOJA JE PRIVILEGIJA! Anja Savčić o rodnom Sarajevu, životu u KANADI i ulogama u HOLIVUDU
Foto: Profimedia

intervju za tv ekran

EKSKLUZIVNO: MOJE POREKLO MOJA JE PRIVILEGIJA! Anja Savčić o rodnom Sarajevu, životu u KANADI i ulogama u HOLIVUDU

Kultura -

Od autora i izvršnog producenta Dejvida I. Kelija, čiju vitrinu krasi čak 11 Emi nagrada, na Foks kanalu radnim danima od 22 pratimo treću sezonu američke serije "Široko nebo". Nove epizode ponovo su fokusirane na život u bekstvu glavnog negativca Ronalda Pergmana u tumačenju Brajana Džerartija, čime je okončana publici omiljena ljubavna priča između modernih Boni i Klajda.

Anja Savčić
foto: Fox

U prva dva ciklusa Pergmanovu devojku igrala je podjednako otkačena i po život rizična plavokosa lepotica Skarlet, za koju je malo ko znao da je glumica sa naših prostora. Reč je o Anji Savčić, zvezdi serija "Loudermilk" i "Nensi Dru", koja je donedavno u Australiji snimala novi film sa holivudskim zvezdama Zakom Efronom i Džonom Senom. Za TV Ekran govori o tome sa kojim se sve izazovima susrela u građenju karijere u Holivudu.

Kako je izgledao životni put vaše porodice od Sarajeva do Vankuvera?

- Još se rado vraćam u Sarajevo, gde imam mnogo rodbine i prijatelja, kao i u Hrvatskoj i u Beogradu. Pre nego što smo krenuli u Kanadu, živeli smo u Beogradu. Tata je odabrao Kalgari u Alberti jer je video da su se tamo održavale Zimske olimpijske igre, kao i u našem Sarajevu. Međutim, kada smo stigli, shvatili smo da se zimi u Alberti temperature spuštaju i do minus 30, pa nam je utisak bio znatno drugačiji.

Šta vam je prijalo u Kanadi?

- Imala sam svoje drugare sa kojima sam išla u školu. Znali smo da je u našoj zemlji rat, ali u Kanadi se te granice i tenzije među decom u početku nisu osetile. Ipak, kako je vreme prolazilo, a sukob postajao sve jači, roditelji su na kraju ipak uspeli da zatruju te nevine dečje misli.

Na jednoj od fotografija na vašem Instagram profilu ste sa vašom majkom kao devojčica još u Sarajevu. U objavi ispod napisali ste da je ona vaš uzor. Koliko su vam roditelji pomogli u traženju sebe u stranoj zemlji?

- Bile su to ratne godine tokom kojih mama, uporedo sa svim kućnim obavezama, nije želela da odustane od studija farmacije. Nažalost, na kraju ih nije završila, jer smo morali da idemo, ali njena upornost i snaga da istraje suočene sa svim izazovima ostavile su snažan pečat na moj životni put.

Anja Savčić
foto: Fox

Kako su gledali na odluku da postanete glumica?

- Mama isprva nije bila oduševljena. Ona vrednuje rad i očekivala je da ću studirati nešto ozbiljno, poput farmacije. Međutim, kada je shvatila da je i gluma prilično ozbiljna i da zahteva izuzetna odricanja i mnogo rada, pomirila se sa mojom odlukom. Sa druge strane, tata je od početka prepoznao moj talenat i pomogao mi u prvim koracima. Na njegov predlog sam upisala školu glume, gde sam pronašla i svog prvog agenta.

Kako je izgledao taj put ka osvajanju Holivuda jer vam engleski nije maternji jezik?

- Nije bilo lako, stidela sam što govorim nekim drugim jezikom, što ne potičem iz Kanade ili iz Amerike. U Kanadi se oduvek snimalo mnogo holivudskih filmova i serija, ali retko kad su šansu dobijali lokalni glumci. Međutim, vreme se promenilo. Holivud je prošao kroz veliku tranziciju, a strana prezimena su od elementa za dikreditaciju postala preporuka. Uporedo s tim i ja sam odrasla i shvatila da je moje poreklo moja privilegija. Kanada je siromašna istorijom, a ja dolazim iz podneblja koje je samo po sebi istorija. Danas sam srećna zbog toga što sam drugačija.

Zatim su usledile velike uloge...

Anja Savčić
foto: Fox

- Tako je. Da bi dobio one velike uloge, prvo moraš imati mnogo malih. Tako je išao i moj put. Prva velika uloga bila je u seriji "Loudermilk". Taj TV šou smo snimali tri godine, a zatim je usledila i serija "Široko nebo", u kojoj sam igrala Skarlet, devojku glavnog negativca. U početku je moja uloga bila manja, ali je publika veoma lepo odreagovala na hemiju koju smo imali Džerarti i ja, pa je u drugoj sezoni naš odnos proširen. U trećem nastavku me nema, ali Skarlet zvanično nije mrtva. Samo je nestala. Ko zna, možda se i vratim.

Pomenuli ste da u našim krajevima imate mnogo rodbine i prijatelja. Prate li oni vašu karijeru?

- Moj deda je moj najveći obožavalac. Prati svaku epizodu serija koje snimam, pa čak i reprize. Velika mi je podrška i najveći razlog zbog kog i radim ovaj intervju. Da bi on kupio novine i pročitao, jer znam koliko će biti srećan i ponosan.

Jeste li sačuvali i malo Balkana tamo daleko?

Anja Savčić
foto: Fox

- Kako da ne. I to najviše u hrani. Najviše volim sarmu, a čak sam i svoje prijatelje Kanađane, kao i svog supruga navikla da vole naše specijalitete. Moj muž obožava pitu i ćevape, a moji prijatelji uvek rado dolaze na ručak. Kada me pitaju šta će jesti, uvek im jednostavno objasnim - hleb, meso i možda malo kupusa. I naravno, u sve se stavlja "vegeta". Mojoj najboljoj prijateljici poklonila sam "vegetu" (smeh).

Da li biste voleli da se oprobate u nekoj od naših serija?

- Zašto da ne, to bi bilo sjajno. Često kada sam u Sarajevu, gledam "Andriju i Anđelku". To mi je najdraža srpska serija. A mnogo volim i "Grlom u jagode". Naravno, upoznata sam i sa filmovima Lepe Brene i njenom karijerom, jer ne možeš biti iz Jugoslavije a ne znati za Brenu.

(Kurir.rs / Nikola Dražović)

Bonus video:

01:59

SERIJA TOMA BIĆE VELIKO IZNENAĐENJE! Bjela napravio potpuno drugu priču koja nema veze sa filmom NOVI GLAVNI LIK JE TAJKUN?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track