SRPSKI KLINCI POKORILI KAN: Ovacije za film "Lost Country", koji je sniman u školi "Vladislav Ribnikar“
Foto: Printscreen

svaka čast

SRPSKI KLINCI POKORILI KAN: Ovacije za film "Lost Country", koji je sniman u školi "Vladislav Ribnikar“

Kultura -

Na Filmskom festivalu u Kanu premijerno je večeras prikazan film "Lost Country" scenariste i reditelja Vladimira Perišića. Više od pet minuta trajale su ovacije za ekipu, koju predvode deca glumci Jovan Ginić, Miodrag Jovanović i njihove mlade kolege.

Lost Country
foto: Promo

Jasna Đuričić nije mogla da bude na projekciji, ali je već zajedno sa svojim filmskim sinom Jovanom dobila sjajne kritike.

Kanski Festival
foto: Privatna Arhiva

Film je deo festivalskog programa "Nedelja kritike“, i jedini srpski film u zvaničnoj konkurenciji. Srpska kinematografija je svog predstavnika u Kanu poslednji put imala 2018. godine, kada je u programu "Petnaest dana autora" prikazan "Teret“ u režiji Ognjena Glavonića.

"Lost Country“ je sniman u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar“ u kojoj je 3. maja izvršen masakr. Reditelj Vladimir Perišić je za Novu S rekao da se u filmu pojavljuju neki učenici te škole, a da je čuvar Dragan Vlahović, jedan od žrtava, ekipi bio velika pomoć tokom snimanja.

1 / 3 Foto: Filmski centar Srbije

Film priča o petnaestogodišnjem dečaku koji, u Beogradu 1996. godine tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, prolazi kroz sopstvenu revoluciju i suočava se sa činjenicom da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti. Uloge i Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić, Pavle Čemerikić…

Kanski Festival
foto: Privatna Arhiva

Za "Nedelju kritike“ selektori su od 1000 prijavljenih filmova izabrali 11, od kojih se sedam takmiči za nagrade. Među takmičarima je i "Lost country“. Pored Perišićevog filma, u takmičarskoj selekciji su i ostvarenja "Kiša pada u kući“ Palome Sermon-Dai (Belgija), "Sin Inšalah“ Amdžada Al Rašida (Jordan), "San“ Džejsona Jua (Severna Koreja), "Power Alley“ Lilah Hele (Brazil), "The Rapture“ Iris Kaltenbek (Fracuska) i "Tigrove šare“ Amande Bel Iju (Malazija).

Ovo je četvrti put da Vladimir Perišić učestvuje na Kanu. I njegov debitantski film "Obični ljudi“ takmičio se 2009. u "Nedelji kritike“, a njegov kratki diplomski film "Dremano oko“ iz 2003. prikazan je u selekciji "Kinofondacija“, dok su "Naše senke“, kao deo omnibusa "Mostovi Sarajeva“ iz 2014. godine prikazane u okviru specijalnih projekcija.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:16

Kanski festival

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track