USPEH SRPSKIH STUDENATA: Dve nagrade na Kvadrijenalu u Pragu
Foto: Nemanja Knežević

bravo

USPEH SRPSKIH STUDENATA: Dve nagrade na Kvadrijenalu u Pragu

Kultura -

Predstavnici Srbije trijumfovali su na prestižnom festivalu Kvadrijenal u Pragu, gde su osvojili dve nagrade: za najmaštovitiji koncept studentske izložbe i aktiviranje zajednice, izložbama "Moonshine piano" Miodraga Kuča i "Daydreaming" Aleksandra Pešterac.

Studenti, Prag
foto: Nemanja Knežević

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković čestitala je predstavnicima Srbije nagrade osvojene na Kvadrijenalu 2023.

- Upućujem najsrdačnije čestitke predstavnicima Srbije povodom dva izuzetno značajna priznanja. Ona su pokazatelj zapažene uloge naših umetnika i naših ustanova kulture na svetskoj kulturnoj mapi. Verujem da će ova priznanja biti snažan podsticaj za nove uspehe u godinama koje dolaze - istakla je Gojkovićeva.

Maja Gojković, Izložba na Kubi
foto: Ministarstvo Kulture

Prema navodima žirija, nacionalna postavka Srbije "Moonshine piano", nepretenciozno otvorena, stimulišuća i istovremeno istraživačka, predstavlja prostor fokusiran na promenu narativa i društvenih okidača. Studentska izložba Srbije "Sanjarenje" (Daydreaming) trijumfovala je kao najimaginativniji koncept, uz obrazloženje žirija da prostori i situacije koje su izabrali studenti postaju prevodioci snova. Kako su istakli: "Srpski studenti stvorili su beskonačne i retke mogućnosti transformacije kolektivnim projektom koji se može kontinuirano kretati napred i pretvarati u u druge konfiguracije."

Studenti, Prag
foto: Nemanja Knežević

Nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2023. organizovao je Muzej primenjene umetnosti uz podršku Ministarstva kulture. Komesarke nastupa i kustoskinje bile su Biljana Jotić i Tatjana Dadić Dinulović.

Kurir.rs

Bonus video:

05:26

Maja Gojković na otvaranju izložbe „Mihailo Janketić – Pozorišna posveta“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track