ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE UFUS AFA ZAŠTITE: Među temama naplata tantijema za filmske autore
Foto: Miodrag Milošević

važno

ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE UFUS AFA ZAŠTITE: Među temama naplata tantijema za filmske autore

Kultura -

UFUS AFA ZAŠTITA, organizacija filmskih autora Srbije, održala je VIII redovnu sednicu Skupštine kojom je predsedavao Darko Bajić i donela niz odluka od velikog značaja za budući rad organizacije. Uz prisustvo brojnih reditelja, scenarista, direktora fotografije, debatovalo se o mnogim važnim pitanjima koje se tiču filmskih autora, a centralna tema je, očekivano, bila naplata tantijema od kablovskog reemetovanja filmskih i televizijskih dela.

Kao organizacija zadužena za kolektivno ostvarivanje filmskih autorskih prava, UFUS AFA ZAŠTITA u ime autora pomenute tantijeme naplaćuje od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi. Međutim, kako se moglo čuti na Skupštini i dalje je mnogo nedoumica među samim autorima oko ostvarivanja sopstvenih prava. Neki su isticali ranije potpisane nepovoljne ugovore sa producentima i raspitivali se za mogućnost njihove ispravke, ali i pitali za predlog nacrta nekih budućih ugovora.

Skupština UFUS AFA, Darko Bajić, Srđan Dragojević
foto: Miodrag Milošević

Srđan Dragojević, predsednik Upravnog odbora, kazao je da ova organizacija planira da angažuje advokatsku kancelariju koja se bavi autorskim pravima, kako bi bila na raspolaganju našim članovima.

- Napravićemo predlog ugovora koji bi filmski i TV autori, ukoliko žele, ponudili producentima. To je proces u kome očekujemo pomoć svih članova da se, pre nego što potpišu svoje ugovore, obrate našoj pravnoj službi i, uskoro, našim advokatima i da pokušaju kroz pregovore da zadrže svoja prava – istakao je Dragojević.

Organizacija trenutno broji oko 400 članova, poznatih autora igranih, dokumentarnih, animiranih filmova i televizijskih serija, ali brine i o zaštiti imovinskih autorskih prava preminulih velikana, poput Živojina Pavlovića, Aleksandra Petrovića, Gorana Paskaljevića, Puriše Đorđevića i drugih, i, u ime njihovih naslednika, naplaćuje autorske tantijeme.

Kurir.rs

Bonus video:

00:50

UPOZNAJTE DOLOVO! Kultni filmovi su se snimali ovde, a Dobrica Erić je napisao najlepše stihove za ovo mesto! OČUVANA TRADICIJA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track