PREMINUO POZNATI BOSANSKI REŽISER U 71. GODINI: Najpoznatiji je po ovim ostvarenjima koja su prikazivana po svetskim festivalima
Foto: Printscreen/Facebook

tuga

PREMINUO POZNATI BOSANSKI REŽISER U 71. GODINI: Najpoznatiji je po ovim ostvarenjima koja su prikazivana po svetskim festivalima

Kultura -

Bosanski reditelj brojnih dokumentarnih filmova i majstor fotografije Dino Kasalo (71) počinio je samoubistvo u vikendici kod Konjica, prenosi Klix.ba.

Kako saznaju, Dino je preminuo danas oko 16:40 u mestu Borci u blizini Konjica.

Dino je bio veliki zaljubljenik u prirodu te urednik i producent na BHRT-u.

U okviru serijala "Život i ostalo" koji je bio jedan od prvih dokumentarnih serijala u produkciji BHT1, Dino Kasalo snimio je desetine dokumentaraca, a kako je sam rekao, žanr nije definisan.

Njegovi filmovi rađeni su u artističkom maniru, a na domaćim i inostranim festvalima osvojili su brojne nagrade.

Ovaj umetnik napravio je deset posebnih intermeca, od kojih je pet prikazano na Golden Prag Festivalu, zatim film "PV (Plavni val)", koji je prikazan na čak šest međunarodnih festivala.

Neki nezaboravni naslovi autora Dina Kasala su “Pusti rijeku neka teče”, “Tritonova priča”, “Slatka Ljuta”, “U Rakitnici rak”, “Smak svijeta”, “Sretni ljudi”, “Bosanski lonac”, “Ljuta sam”...

SOS telefon za pomoć

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere Centra "Srce" od 14 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratiti mejlom na vanja@centarsrce.org, kao i preko četa na sajtu www.centarsrce.org.

Volonteri razgovaraju s ljudima koji su usamljeni, uznemireni, povređeni, tužni, očajni, nesigurni.

(Kurir.rs/Klix.ba)

Bonus video:

03:39

Komemoracija Tanasiju Uzunoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track