NIKAD NE POTCENJUJTE MOĆ MUZIKE I UMETNOSTI: Ovacije za Mehtu i Beogradsku filharmoniju na velikom finalu turneje u SKOPLJU
Foto: Marko Đoković

Lepo

NIKAD NE POTCENJUJTE MOĆ MUZIKE I UMETNOSTI: Ovacije za Mehtu i Beogradsku filharmoniju na velikom finalu turneje u SKOPLJU

Kultura -

Višeminutne stajaće ovacije su pozdravile Zubina Mehtu i Beogradsku filharmoniju nakon spektakularnog nastupa u sali Filharmonije Republike Severne Makedonije u Skoplju (24. jun). Događaj koju će se pamtiti dugo ujedno je bio finale prve turneje Mehte i orkestra u okviru inicijative Otvoreni Balkan, tokom koje se proslavljala stogodišnjica BF u regionu.

Zubin Mehta
foto: Marko Đoković

- Nikad ne potcenjujte moć muzike i umetnosti. U životu sam širom sveta mnogo puta iskusio koliko muzika može da spaja ljude i poveže različite kulture. Prvi put kad sam bio u Skoplju, bilo je to odmah posle razornog zemljotresa 1963. godine, iako je grad bio devastiran, ljudi su na svoju tragediju zaboravili bar na ta dva sata tokom koncerta - rekao je Mehta.

Zubin Mehta
foto: Marko Đoković

Koncertu su prisustvovali ministarka kulture RS Makedonije Bisera Kostadinovska - Stojčevska, delegacija Ministarstva kulture Srbije, članovi vlade RS Makedonije kao i predstavnici diplomatskog kora.

Kroz proslavu svoje stogodišnjice, Beogradska filharmonija je zajedno sa Mehtom povezala region u jedinstvenu kulturnu celinu. Bila je velika privilegija za orkestar da provede nezaboravnu nedelju sa maestrom, od Gala koncerta u beogradskom Kolarcu, preko prvog nastupa u istoriji u Tirani, do koncerta u fantastičnoj Sali Filharmonije u Skoplju. Mehta se nakon poslednje probe zahvalio filharmoničarima na prelepoj nedelji zajedničkog rada i čestitao im izuzetno uspešnu turneju. Poželeo je muzičarima da poput njihovih makedonskih kolega, dobiju svoju novu koncertnu dvoranu u Beogradu što pre, uz nadu da će njena glavna sala nositi ime Ivana Tasovca.

Kurir.rs

Bonus video:

00:45

KONCERT UMESTO KOMEMORACIJE: Beogradska filharmonija ispratila Ivana Tasovca na večni počinak muzikom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track