FESTIVAL MI JE KAO SLAVA, U KUĆU MI SVRAĆAJU GLUMCI I REDITELJI SVAKI DAN! Umetnik o životu u SOPOTU, ulogama i važnom ZAGRLJAJU
Foto: Dragana Udovičić

intervju za tv ekran

FESTIVAL MI JE KAO SLAVA, U KUĆU MI SVRAĆAJU GLUMCI I REDITELJI SVAKI DAN! Umetnik o životu u SOPOTU, ulogama i važnom ZAGRLJAJU

Kultura -

Da se u životu kockice često slažu onako kako priželjkujemo, ako smo pri tome iskreni, potkrepljuje i profesionalni put dramskog umetnika Andreja Šepetkovskog. Pošto je dar za glumu pokazao pozajmljujući svoj fizički izgled raznim likovima koje je oživljavao pred kamerom i u pozorištu, odlučio je i da kao pisac nekim odabranim udahne život. Prvobitno ih je spojio u komad "Šetnja s lavom", potom je nastala istoimena serija, a onda i film "Ala je lep ovaj svet".

Andrej Šepetkovski
foto: Dragana Udovičić

Iako su prošli meseci od njegove premijere, susret s publikom na Sofest festivalu doneo je ovom stvaraocu još uzbudljivih trenutaka. Posebnu draž neizvesnosti od nove reakcije gledališta i žirija daje činjenica da se ovaj filmski festival održava u Sopotu, gde Andrej živi s porodicom.

Znači li vam što se takmičite na festivalu u svom gradu?

- Ovde se već četiri godine za vreme Sofesta osećam kao domaćin, imao film u selekciji ili ne. Svakog dana festivala u kuću mi svraćaju glumci i reditelji, kao da dočekujem ljude na slavi (smeh).

Andrej Šepetkovski
foto: Nemanja Miščević

Šta jednom dramskom umetniku i stvaraocu znači filmski festival?

- Filmski festival je mesto susreta koje može da obogati učesnike razmenom ideja, prijatnim druženjem, novim poznanstvima i dogovorom o poslovima. A najvažniji je zagrljaj s publikom, koja obično željno iščekuje da uživo vidi likove s platna. Ako to ne preraste u narcisoidno poziranje, već u topli dijalog ili analizu viđenog filma, sve dobija dublji smisao.

Koliko je važno takmičenje u vašem poslu?

- Nisam pristalica takmičenja u umetnosti. Sam izbor u selekciju je nagrada. Ovde ne postoje precizni ATP bodovi, te nagrade zavise od ukusa ili, ne daj bože, koristoljublja žirija, tako da se često desi da mnoga vredna dela budu zapostavljena, a ona koja u gledaocu neće ostaviti značajnijeg traga nagrađena.

Jeste li sva svoja očekivanja od filma "Ala je lep ovaj svet" ostvarili i pre festivala i kakvu emociju vam izaziva ovo ostvarenje, a kakvu serija "Šetnja s lavom"?

Andrej Šepetkovski
foto: Promo

- Film je dobio medijsku pažnju kakvu nisam očekivao. Drago mi je što je toplo prihvaćen od publike, uprkos tome što je to bio eksperiment, nastao preoblikovanjem žanra, stila, priče i poruke serije "Šetnja s lavom", koju sam prvobitno napisao i koja mi je, normalno, bliža. Seriji je, s druge strane, posvećen veoma mali prostor u medijima, bila je u lošem terminu, ali je doprla do mnogih u celom regionu, a reakcije su više nego odlične. Srećan sam zbog toga.

Da li vam jednako uzbuđenje na Sofestu donosi i prikazivanje filma "Krst u pustinji", u kom igrate, kao i ostvarenje čiji ste i scenarista?

Andrej Šepetkovski
foto: Promo

- "Krst u pustinji" bavi se istom tematikom kao i serija "Šetnja s lavom", smislom postojanja i čovekovim preobražajem, naravno, na drugačiji način. To je izuzetno smeo pokušaj pravljenja filma o svetiteljki koji zbog iskrene vere i ljubavi autora nije ostavio ravnodušnim nikoga, nezavisno od verskog opredeljenja. Sa strepnjom sam ga iščekivao, ne zbog nepoverenja u tvorce filma, već zbog same teme. Hvala bogu, strepnja mi je bila bezrazložna.

Znači li festival i neku vrstu provoda za glumce?

- Jeste provod. Samo da imamo mere... Inače može i glavobolja da bude (smeh).

(TV Ekran / Jasmina Antonijević Milošević)

Bonus video:

04:35

PREMIJERNO PRIKAZAN FILM ALA JE LEP OVAJ SVET Miljana Gavrilović za Kurir TV: Drago mi je da su ljudi pozitivno reagovali

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track