KAKO JE VAGNER "ODSVIRAO" U AFRICI? Popević o novom filmu "Najbolji u paklu" smeštenom u UKRAJINI, a prethodio mu je "TURISTA"
Foto: Zorana Jevtić

tv ekran

KAKO JE VAGNER "ODSVIRAO" U AFRICI? Popević o novom filmu "Najbolji u paklu" smeštenom u UKRAJINI, a prethodio mu je "TURISTA"

Kultura -

U trenutku pisanja ovog teksta, istekao je ultimatum Ekonomske zajednice zapadnoafričkih nacija vojnoj hunti u Nigeru; sprema se još jedan rat. Nakon puča u toj državi, hunta je prekinula vojne sporazume s Francuskom, čija je kolonija Niger bio i s kojom je ekonomski bio u jakim vezama: 15 odsto uranijuma za francuske nuklearne elektrane potiče iz Nigera. Naravno, kao i u svim svetskim kriznim žarištima, igrača je više na obe strane - kod pučista je između ostalih i ruska privatna paravojna organizacija Vagner.

Evo još malo istorije - o Vagneru sam već pisao, tačnije o tome da pored mnogih poslova kojima se bave, vojnih i nevojnih, imaju i svoju filmsku produkciju i da su snimili "Najbolje u paklu", žestok i vrlo zanimljiv ratni akcijaš s radnjom smeštenom u Ukrajini (mada to nije eksplicitno navedeno). Pre ovoga, producirali su "Turistu", radio ga je isti režiser, Andrej Batov, istog je žanra, a u tekstu se potkrala gruba greška, da je radnja smeštena u neimenovanu afričku državu.

Izvinjavam se zbog ove gluposti - "Turista" je smešten u Centralnoafričku Republiku i zasnovan je na stvarnim događajima iz 2020, pokušaju sprečavanja izbora i obaranja vlasti koja je došla vojnim udarom, gde su profrancusku struju istisnuli, između ostalih - vagnerovci. U čitavom pojasu zapadne i centralne Afrike godinama traje sukob francuskih i ruskih interesa - vlasti su promenjene i u Maliju i u Burkini Faso. Ove države su najavile da će intervenciju u Nigeru smatrati objavom rata. U iščekivanju daljeg razvoja situacije, zanimljivo mi je bilo da pogledam kako je sve to filmski obrađeno, jer igrači su otprilike isti.

U "Najboljima u paklu" snažan utisak mi je ostavila činjenica koliko poštovanja film ima prema Ukrajincima. Upada u oči da takva vrsta respekta u "Turisti", inače snimljenom u Centralnoafričkoj Republici, ne postoji. Vagnerovci su instruktori u vojsci nove vlasti, trebalo bi da obezbede mirno sprovođenje izbora, a kada pobunjenici započnu napad, bivaju uvučeni u sukob ("Amerikanci se bore za demokratiju, mi za pravdu"). Oni otvoreno govore da vojnici jedva da znaju da koriste oružje, kamoli bilo šta drugo, a kako film odmiče, tako se pokazuje ne samo slabo obučena već i neorganizovana vojska, baze su im neobezbeđene, a na prvi znak sukoba, većina se da u bekstvo i ostane svega šačica patriota.

Pobunjenici su kao izašli iz postapokaliptičnog univerzuma "Pobesnelog Maksa", horda na motociklima i raznim vozilima masakrira narod iz čistog divljaštva, čiji komandant otprilike jedina naređenja ima - ubijajte, pljačkajte, silujte. Paralelno sa ovim pristupom akcijaša niže B produkcije, u scenama koje se tiču vojne i političke situacije u zemlji, primetan je drugačiji, mnogo ozbiljniji ton, hronologija stvarnih događaja je ispraćena, kao likovi se pojavljuju trenutni i bivši predsednik, tu je na delu više agentura od kojih lokalna operiše unutar Crkve itd.

Dakle, radi se o neuporedivo slabijem delu u odnosu na "Najbolje u paklu". Štaviše, završni obračun s plaćenicima iz Čada je neverovatno zbrzan i rešen na zapanjujuće besmislen način, kao da je budžet bio potrošen ili su se neki rokovi za snimanje primakli kraju, pa je na brzaka snimljeno kako Rusima stiže municija, pomlatiše ove i - motaj kablove, toeto! Zapanjujuće koliko je samo godinu dana kasnije ista filmska ekipa s mnogo pažnje i preciznosti prikazala višedimenzionalne strahote bratoubilačkog rata u urbanom okruženju.

"Turista" je sušta suprotnost - neujednačen i konfuzan film koji kao da je pokušao da prikaže mnogo više, ali nije uspeo ni u jednom polju, osim da možda zainteresuje gledaoca za jedan istorijski trenutak, deo procesa koji traje, evo, bukvalno do danas i očigledno će trajati još. Čad je, uzgred budi rečeno, lokalna vojna sila i njihov stav prema događajima u Nigeru biće značajan.

(Kurir.rs / TV Ekran)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track