"SOLIDARNOST SA SVIM ŽRTVAMA NASILJA NAD ŽENAMA": Sarajevo Film Festival danas bez projekcije filmova zbog Dana žalosti
Foto: Nemanja Nikolić

tuga

"SOLIDARNOST SA SVIM ŽRTVAMA NASILJA NAD ŽENAMA": Sarajevo Film Festival danas bez projekcije filmova zbog Dana žalosti

Kultura -

Strašan zločin koji je počinio Nermin Sulejmanović ubivši nevenčanu suprugu Nizamu Hećimović i još dvoje ljudi je potresao region.

Zbog strašnih ubistava koja nikog nisu ostavila ravnodušnim, oglasili su se organizatori Filmskog festivala u Sarajevu.

najbolje serije sarajeva, Sarajevo film festival
foto: Nemanja Nikolić

"Na osnovu Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju Dana žalosti prema kojoj se na ovaj dan ne održavaju programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima, Sarajevo Film Festival obavještava svoju publiku i javnost da se danas, 16. augusta, projekcije filmova Sarajevo Film Festivala neće održati. Također neće biti održane ni projekcije filmova u sklopu Sarajevo Film Festivala u Mostaru i Tuzli."

Povodom zločina u Gradačcu, Sarajevo Film Festival je danas u 10.30 sati na Festivalskom trgu organizovao javni razgovor na temu “Femicid u filmu, televiziji i novim medijima”.

Na panelu su o umetničkim i medijskim reprezentacijama nasilja nad ženama govorili filmski stvaraoci koji su se tom temom bavili u vlastitom radu i kroz društveni angažman: rediteljke Aida Begić, Vanja Juranić, Kumjana Novakova, reditelj Ademir Kenović i glumica Nadine Mičić, a razgovor je vodio Nebojša Jovanović.

podrška, solidarnost sa žrtvama
foto: Sarajevo film festival

Ovaj panel je bio jedini javni događaj u današnjem programu 29. Sarajevo Film Festivala.

"Dan žalosti ćemo ispratiti dostojanstveno, uz poruku „Solidarnost sa svim žrtvama nasilja nad ženama", poručili su organizatori.

Sarajevo film festival, čiji je ekskluzivni partner UNIQA osiguranje i zvanično osiguranje festivala, trajaće do 18. avgusta.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:42

Šerbedžija stigao u Sarajevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track