"REKLI SU MI DA NEMA POSLA 8 MESECI, A MOŽDA I NIKAD" Nikola Đuričko ide ka SVETSKOJ SLAVI, a sad se prisetio HOROR PERIODA
Foto: KEVIN WINTER / Getty images / Profimedia

NIJE MU BILO LAKO

"REKLI SU MI DA NEMA POSLA 8 MESECI, A MOŽDA I NIKAD" Nikola Đuričko ide ka SVETSKOJ SLAVI, a sad se prisetio HOROR PERIODA

Kultura -

Glumac Nikola Đuričko (49) pre nekoliko godina je s porodicom ceo svoj život na beogradskom asfaltu spakovao u kofere i krenuo ka inostranoj karijeri. Trenutno je širom sveta najprepoznatljiviji po ulozi u horor seriji "Stranger Things", u čijoj je četvrtoj sezona glumio lika miljenika publike Jurija, duhovitog ruskog kriminalca.

Tokom intervjua koji je dao za hrvatski "Jutarnji" Đuričko je smeo da priča o seriji "Stranger Things", ali ime serije i ime striming servisa Netflix, na kom se prikazuje nije mogao da imenuje jer je deo velikog sindikata SAG, koji je u višemesečnom štrajku. Osim toga, nije ih imenovao i zbog solidarnosti prema svojim kolegama.

Nikola Đuričko
foto: Steven Bergman/AFF-USA.COM / PA Images / Profimedia

"Braća Dafer koji su glavni kreatori i pisci serije su sve napisali. Opis lika je bio: ‘Vulgaran čovek koji se smeje na svoje šale, pilot – švercer.‘ Moje je bilo samo da to izvedem. Oni su bili jako zadovoljni prvim testovima pa su mi rekli da sam ih inspirisao da napišu još. Hvala im na tome. Mislim da smo napravili jedan vrlo zanimljiv lik, koji nije jednodimenzionalan nego ima više slojeva, puno krajnosti i humora kao što svaki živ zanimljiv čovek ima", kaže Đuričko za Jutarnji.hr.

Zasluge za to što je njegov lik omiljen među publikom pripisuje "dobrom pisanju, režiji i veštom glumcu s divnim partnerima".

Nikola Đuričko, Stranger Things, Čudnije stvari
foto: Printscreen/Netflix/Youtube

"Za mene je najveće zadovoljstvo da se moja gluma sviđa publici iz celog sveta. Svakako je uzbudljivo postati ‘svetski‘ glumac. Imam dosta novih fanova iz Brazila, Indije i celog sveta."

Osim publike, uspeo je da šarmira tvorca svetski popularnih krimića, Stivena Kinga.

"Nek je živ i zdrav", kaže Đuričko o Kingu.

Nikola Đuričko, Stranger Things, Čudnije stvari
foto: Printscreen/Netflix/Youtube

"Gospodin King je najznačajniji pisac tog žanra i ja znam da braća Dafer obožavaju Stivena i da uvažavaju njegovo mišljenje, nadam se da će ga poslušati. Svakako prija i laskavo je da svetski pisac primeti moju ulogu. Pošteno je da kažem da nisam samo ja zaslužan jer je na mom liku radilo još mnogo kreativnih ljudi, pisaca, kostimografa, šminkera, maskera, koordinatora, dublera, divne kolege itd. Ovo je kolektivan posao."

Ova uloga donela mu je mnogo toga – zavidnu biografiju i prepoznatljivost. Ipak, sami počeci u Americi bili su neizvesni. Iako je bio uspešan u našem regionu, odlučio se da se otisne u losanđelesku avanturu.

Nikola Đuričko, Stranger Things, Čudnije stvari
foto: Printscreen/Netflix/Youtube

"Odluka je više bila splet višegodišnjih okolnosti, nekih poslovnih ponuda, uzrasta u kojima su moja deca bila. Jednostavno neke potrebe i osećanja da je poslednji trenutak da se zaletimo u takvu avanturu. Smatrao sam da je ovo zajednički poduhvat, želeo sam da za sve, a nas je četvoro plus pas, preseljenje bude šansa i jedno uzbudljivo iskustvo. U svakom slučaju nisam želeo da se samo zbog mene selimo. Ćerka nam je otišla na koledž, a sin nam je krenuo u srednju školu. Ne žale se, tako da mislim da im se sviđa."

Porodica živi već četvrtu godinu u Los Anđelesu, a Đuričko dodaje da bi zažalio da nisu imali "hrabrosti i ludosti" da to izvedu.

Nikola Đuričko, Fest
foto: Zorana Jevtić

Iako je dobio ulogu u čuvenoj seriji 2019. nakon dolaska u Los Anđeles, ona se 8 meseci nije snimala zbog pandemije i to je bilo vrlo stresan period za glumica.

"Strah, neizvesnost i jedna vrsta šoka je neminovna kada se čovek seli iz jednog poznatog, ušuškanog sveta u novi i nepoznati svet. Pandemija kovida je celu stvar učinila još strašnijom i neizvesnijom. Možete zamisliti moj horor kad su mi rekli da 8 meseci nema posla, a možda i nikad. Pandemija je u celom svetu napravila fizičke i emotivne ožiljke. Koliko smo prijatelja, poznanika, porodice svi izgubili u tom periodu, koliko je ljudi izgubilo pamet ili dušu. Mislim da će nam svima trebati vremena da se s tom traumom suočimo".

Nikola Đuričko
foto: Printscreen Instagram

O razlici između produkcija s ovih prostora i stranih kaže da načelno nema veće razlike, ali da ipak nešto postoji.

"To vam je kao u sportu – svugde se igra košarka, lopta, pet protiv pet itd., ali samo je jedan NBA."

Istakao je da mu je podrška njegove supruge neophodna, a jedna znamenita glumica žena je iz Nikolinog života, njegova pokojna baka Tomanija Đuričko, a glumac je otkrio koliko je baka imala uticaj da gluma bude i njegov životni put.

Nikola Đuričko
foto: Zorana Jevtić

"Naravno da je uticalo. Ne toliko posredno, koliko neposredno. Zamislite koliko je teško u ono vreme bilo biti glumica. To je i danas 80 odsto teži posao nego biti glumac, a u ono vreme je nju otac tukao da je oduči od pozorišta i nije uspeo. Meni kad god je teško, pomislim kroz šta je ona prošla i odmah prestanem da se žalim", kaže Đuričko o snazi koju mu daje sećanje na baku i njeno delo.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track