U ČAST ČUVENOG KNJIŽEVNIKA: Veče sećanja na jednog od najpoznatijih američkih pisaca srpskog porekla u Beogradu
Foto: Iz dokumentacije Arhipelaga / Richard Drew

svečano

U ČAST ČUVENOG KNJIŽEVNIKA: Veče sećanja na jednog od najpoznatijih američkih pisaca srpskog porekla u Beogradu

Kultura -

Veče sećanja u čast američkog pesnika srpskog porekla Čarlsa Simića biće održano u Palati umetnosti Madlena u četvrtak, 12. oktobra, u 19 sati.

O velikom umetniku govoriće Gojko Božović, Vesna Roganović, Vladimir Pištalo i Radmila Lazić, a njegove stihove čitaće glumac Miodrag Miki Krstović.

Književnik je rođen kao Dušan Simić 1938. godine u Beogradu, a 1953. godine se s porodicom preselio u Ameriku i promenio ime u Čarls Simić. Pišući na engleskom jeziku, postao je jedan od najvećih američkih književnika dvadesetog veka. Kritičari su ga proglašavali ontološkim pesnikom, novim metafizičarem i mistikom svakodnevice.

Čarls Simić
foto: Vladimir Milovanović

Dobitnik je najvećih američkih i međunarodnih priznanja: od nagrade Makarturove fondacije, Pulicerove nagrade, nagrade "Edgar Alan Po" i "Valas Stivens", medalje "Robert Frost" za životno delo do nagrade Američke akademije, čiji je bio član (uz Pupina, jedini Srbin sa ovom titulom).

Na srpski jezik prevedeno je devet knjiga poezije i četiri knjige eseja, među kojima su dela: "Alhemija sitničarnice", "Tamo gde počinje zabava", "Čudovište voli svoj lavirint", "Anđeli na žici za veš".

Kao prevodilac je bio veoma značajan za Srbiju jer je, prevodeći Vaska Popu, Ivana Lalića, Milorada Pavića, Radmilu Lazić, Novicu Tadića, doprineo popularizaciji domaće književnosti u SAD. Sačinio je i jednu antologiju srpske poezije - "Konj ima šest nogu". Simić je preminuo u januaru ove godine, u svom domu u Americi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track