LINIJA OSNOVNOG PRAVCA, ROMAN O KOME ĆE SE TEK PRIČATI: Živopisna naracija o vojsci u vreme velikih promena u Srbiji
Foto: Privatna arhiva

jedna institucija

LINIJA OSNOVNOG PRAVCA, ROMAN O KOME ĆE SE TEK PRIČATI: Živopisna naracija o vojsci u vreme velikih promena u Srbiji

Kultura -

U izdanju kuće „Viogor“ iz Beograda, iz štampe je izašao roman „Linija osnovnog pravca“ Svetislava Pušonjića.

Viogor, Linija osnovnog pravca
foto: Privatna arhiva

Reč je o autoru britkog i upečatljivog stila, prodorne intuicije, sadržajnog i bogatog izraza, što je pokazao i u svom novom delu, kao i u prethodnih pet knjiga poezije i proze (roman „Jedva prohodan život“, knjiga priča „Izvan njihovog domašaja“, knjiga eseja „Idoli porobljenog sveta“ i dve knjige poezije „Između redova“ i „Gorštak sa asfalta“).

„Linija osnovnog pravca“ je živopisna naracija o vojničkim danima glavnog junaka Dušana Sudarice, koji se nižu u vreme sveukupnih petooktobarskih reformi kada je vojska dospela u raskorak sa izmenjenom političkom i društvenom stvarnošću, a i sa idealima i vrednostima na kojima kao institucija počiva.

Osim što je uzbudljiva priča o odnosu pojedinca i zajednice, roman je u isto vreme i reljefna slika srpskog društva na početku 21. veka, kao i savremenog sveta u celini, dočarana kroz nezaboravne epizode, britke opservacije, sočan humor i autorov osoben lirizam s kojim spaja dimenzije prošlog i sadašnjeg, pojedinačnog i opšteg, zemaljskog i nebeskog.

Pored svega navedenog, roman je retko i dragoceno svedočanstvo o vojsci kao instituciji, možda prvo takve vrste u celokupnoj srpskoj književnosti, koje će kod starijih i srednjih generacija potaći uspomene na sopstvene vojničke dane, a mlađima predočiti stvarni smisao i značaj te institucije u vreme kada se on osipa i gubi.

Kurir

01:23

PEĆINA JE PRONAĐENA POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA, PUKOM SLUČAJNOŠĆU! Istorija i kultura Aranđelovca: Stanište praistorijskog čoveka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track