SVE JE SPREMNO ZA 43. BORINE DANE U VRANJU: Manifestacija će biti otvorena premijerom predstave "Ništa nećemo zaboraviti"
Foto: Kurir/T.S.

ne propustite

SVE JE SPREMNO ZA 43. BORINE DANE U VRANJU: Manifestacija će biti otvorena premijerom predstave "Ništa nećemo zaboraviti"

Kultura -

Premijerom predstave "Ništa nećemo zaboraviti" glumačkog ansambla vranjskog pozorišta biće otvoreni ovogodišnji 43. po redu Borini pozorišni dani u subotu, 21. oktobra, kada će biti i obeležen Dan pozorišta.

Predstavu je po motivima romana "Kanjec filjma" i "Ista priča" književnice Vere Cenić dramatizovala Tijana Grumić, a režirao Vranjanac Jug Đorđević. Reditelj Jug Đorđević ističe da mu je ovo treća saradnja sa ansamblom pozorišta "Bora Stanković" u gradu u kojem je rođen.

Borini dani
foto: Kurir/T.S.

- Neću zaboraviti kad sam prvi put pročitao "Kanjec filjma" i Istu priču", to sam našao u kućnoj biblioteci. Sve mi je bilo jako potresno. Generalno smatram da je zadatak pozorišta da priča priče, a pogotovo ako su te priče lokalne i imaju neku univerzalnu vrednost.

Mislim da se tu samo pozorište kao medij nameće i to sam prepoznao u ovim romanima. I onda su se sklopile kockice. Mislim da je univerzalno pitanje koje nas generalno u svim komadima motiviše neka nepravda, ali pogotovo u istorijskom kontekstu u koji su smešteni ovi romani - rekao je on i dodao:

Borini dani
foto: Kurir/T.S.

- Mislim da je nepravda koja je nametnuta svim tim ljudima koji su bili na Golom otoku dominantna, a junakinja romana u tom trenutku je imala samo 19 godina. Tragično je to. Vera kad piše, stavlja neko drugo ime junakinje, u pitanju je Bela. Trudili smo da portretišemo te slike iz romana što verodostojnije, ali smo na kraju shvatili da prosto moramo da damo i neki kontekst koji je iz današnje vizure - rekao je reditelj predstave Jug Đorđević na konferenciji za novinare.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track