ZAVRŠEN SEDMODNEVNI FESTIVAL: Uručene nagrade najboljima na Borinim pozorišnim danima u Vranju
Foto: Kurir/T.S.

ZAVRŠEN SEDMODNEVNI FESTIVAL: Uručene nagrade najboljima na Borinim pozorišnim danima u Vranju

Kultura -

Predstavom ,,Šta će biti sa svima nama'', Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović'' iz Zrenjanina završeni su 43. Borini pozorišni dani. Sedam pozorišnih večeri na daskama koje život znače u okviru manifestacije ostaće upamćene po sjajnim pozorišnim predstavama 43. Borinih pozorišnih dana. Predstave je selektovao Slobodan Savić pod sloganom "Pozorište u traumatizovanom društvu". Nagradila ih je vranjska publika aplauzima i ovacijama, žiri ocenio visokim ocenama.

Festival je od ove godine međunarodni, vranjska publika bila je u prilici da pogleda predstave iz Hrvatske, Rumunije, Makedonije, Srbije. Vranje je u prethodnih sedam dana bilo centar kulture.

Borini dani, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Nagrade se dodeljuju u pet kategorija, nagrada za najbolju predstavu , za dramaturgiju dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu . Dodeljena je i nagrada publike Radoslav Radivojević ustanovljena po osnivaču ovog festivala, ali i dugogodišnjem upravnikau pozorišta "Bora Stanković". O nagradama 43. Borinih pozorišnih dana odlučivao je žiri u sastavu Dušan Petrović, reditelj i profesor FDU u Beogradu, Katarina Kocevska, glumica iz Skoplja, i Davor Špišić, dramski pisac i scenarista iz Zagreba. Žiri je sve odluke doneo jednoglasno. Nagrada „Borisav Stanković“ za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi Naš razred po tekstu Tadeuša Slobođaneka i u režiji Tatjane Mandić Rigonat, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda . Nagrada „Borisav Stanković“ za najbolju žensku ulogu pripala je Bojani Milanović za ulogu Tine u predstavi Kod večite slavine po tekstu Momčila Nastasijevića u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Centra za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad.

Borini dani, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Nagrada „Borisav Stanković“ za najbolju mušku ulogu dodeljena je Nikoli Ristanovskom za ulogu dr. Tomasa Stokmana u predstavi Neprijatelj naroda po tekstu Henrika Ibzena u izvođenju Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja. Nagrada „Borisav Stanković“ za adaptaciju teksta dodeljena je Kokanu Mladenoviću za adaptaciju Aristofanove komedije Ptice po kojoj je nastala predstava u režiji istog autora u izvođenju Mađarskog državnog pozorišta „Čiki Gergej“ iz Temišvara. Nagrađenima je priznanja uručio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković. Dodeljena je i nagrada publike Radoslav Radivojević ustanovljena po osnivaču ovog festivala, ali i dugogodišnjem upravnikau pozorišta "Bora Stanković". Publika je ocenom 4, 94 ocenila predstavu Naš razred po tekstu Tadeuša Slobođaneka i u režiji Tatjane Mandić Rigonat, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda.

Borini dani, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Nagradu je umetničkoj direktorki drame Narodnog pozorišta, Molini Udovički Fotez, uručio direktor vranjskog teatra Nenad Jović. Rediteljka predstave Naš razred Tatjana Mandić Rigonat, je bila sprečena da prisustvuje završnoj večeri festivala, ali je poslala pismo u kome se obratila publici Borinih pozorišnih dana. "Poštovana publiko Borinih pozorišnih dana uvaženi selektore, članovi žirija i svi pozorišni ljudi koji kreirate vranjski festival, samo bolest mogla je da me spreči da ne budem večeras sa vama i zahvalim se na nagradama. Predstava Naš razred nastala je iz očaja, iz bujice pitanja kuda ovaj svet ide, da li mogu i šta da učinim da svetu u kojem živimo bude bolje, da u njemu više bude plodova dobra, nego plodova mržnje i zla. Sa najdubljom verom u moć umetnosti u važnost pozorišta kao društvenog mesta dijaloga deljenja misli, emocija i lepote, predstava Naš razred snažno nas je povezala. Glumci svi saradnici naša ekipa još od sinoć slave prestižne nagrade koje ste nam dodelili. Hvala vam", u potpisu Tanja Mandić Rigonat. Pismo rediteljke predstave Naš razred najbolje u celini na Borinim pozorišnim danima, vranjska publika pozdravila je dugim gromoglasnim aplauzom.

Borini dani, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Ovogodišnji Borini pozorišni dani održani su pod sloganom "Pozorište u traumatizovanom društvu". Manifestacija je otvorena premijerom predstave ,,Ništa nećemo zaboraviti'', po motivima dela Vere Cenić u adaptaciji Tijane Grumić i režiji Juga Đorđevića.

T. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track