FESTIVAL LJUBAVI I UMETNOSTI: Srpski umetnici u Rogaškoj Slatini u Sloveniji, a pričalo se o Jugoslaviji, Tesli i Titu
Foto: Ustupljene fotografije

tradicija

FESTIVAL LJUBAVI I UMETNOSTI: Srpski umetnici u Rogaškoj Slatini u Sloveniji, a pričalo se o Jugoslaviji, Tesli i Titu

Kultura -

Od 21 - 31. oktobra u poznatoj slovenačkoj banji Rogaška Slatina održan je 35. po redu "KunstFestival”, koji predstavlja svojevrsno obeležavanje 35 godina stvaralaštva (1988 – 2023) njegovog osnivača i multimedijalnog umetnika Aleksandra Stanislava Jurkoviča, u Sloveniji i u Beogradu poznatog kao Nanija PoljanEca.

Kunst festival
foto: Ustupljene fotografije

Iza Nanija Poljaneca je bogat umetnički rad, bilo kao imitatora i kolekcionara, ili jednostavno čoveka širokog srca, čiji je životni moto da nasmeje i usreći svoje prijatelje i sunarodnike.Televizijskim gledaocima na širem eksjugoslovenskom prostoru poznat je kao dvojnik, odnosno drugo ja Don Korleona, Lenjina, Aleksandra Karađorđevića.

Kunst festival
foto: Ustupljene fotografije

Bogat program ovog festivala po raznovrsnosti umetničkih ostvarenja nadmašuje mnoge programe slične orjentacije. Na Kunst festivalu ste moglI da uživate u međunarodnoj kolektivnoj izložbi umetnika, koju je otvorila slovenačka akademska slikarka Mojca Senegačnik, pa do koncertnih nastupa raznovrsnih muzičkih grupa, od klasične i rok muzike do jugoslovenskih šansona. Festival su obogatili i nastupi pesnika i umetnika iz celog regiona: Erna Ferjanič, Jože Lipnik, Valentina Bakti, glumac Đorđe Živadinović Grgur, Zala Đurić, Boštjan Dermol, Sara Špelec, Rožana Švara, Tanja Plevnik, Slobodan Petrović Boban, Timotej Novaković, Nani Poljanec, Matija Živanović, Nikola Živanović Krumpak, Lana Očko, Mišel Amo Ristov, Ana Porenta, Gregor Grešak, Barbara Vidovič.

Kunst festival
foto: Ustupljene fotografije

Predavanje Prof. dr. Slobodana Petrovića "Eks Jugoslavija” i profesora Filološkog fakulteta dr. Aleksandra Petrovića “Od Tesle i promene svesti do Milankovića i klimatskih promena” su ovom multi - disciplinarnom umetničkom festivalu dali i jednu naučnu i duhovnu dimenziju.

Festival je otvorila dokumentarno-poetska pozorišna predstava “San o Mileni”, u režiji poznate pozorišne rediteljke Jelene Bogavac, posvećena velikoj slikarki sa ovih prostora Mileni Pavlović Barilli, a poslednjeg dana festivala su prikazana dva srpska filma "Pored mene" i "Pored tebe", istaknutog filmskog reditelja Stevana Flipovića, dobitnika Zlatne arene u Puli. Reditelj Stevan Filipović, glumac Darko Ivić i Uroš Novović su nakon projekcije filmova razgovarali sa publikom i vodećim filmskim influenserom i kritičarom Matejom Patljak.

Kunst festival
foto: Ustupljene fotografije

Osnivač Kunstfestivala Nani Poljanec, kao autor jedinstvenog ljudskog muzeja u Rogaškoj Slatini - Anin dvor, proveo goste festivala kroz muzejsku postavku, u kojoj je sabrao pravo blago zanimljivih eksponata iz života znamenitih ljudi. U zbirci su smešteni i interesantni dokumenti, predmeti vezani za istorijske ličnosti koji su u svoje vreme bili gosti Rogaške Slatine, npr Ivo Andrić, Josip Juraj Štrosmajer, car Franjo Josif, knez Mihailo Obrenović. Tu je i prvi frak Stefana Milenkovića, naočare spikera Miodraga Zdravkovića, koje je nosio 5. maja 1980, kada je izgovorio rečenicu: „Umro je drug Tito.”, predmeti koji su pripadali mnogobrojnim glumcima, među kojima su i Milena Dravić iDragan Nikolić. Ovaj glumački par je upravo bio inspiracija Naniju Poljancu da na ovogodišnjem festivalu otvori tematsku izložbu posvećenu Mileni i Draganu u svom umetničkom hramu, koji naziva KUNSTHAUS.

Kunst festival
foto: Ustupljene fotografije

"Ovo je festival ljubavi i umetnosti", rekao je Nani Poljanec zatva rajući festival, “i oni se poput koncentričnih krugova na vodi, kada u nju ubacimo kamenčić, šire svuda. I zato sam ja najsrećniji čovek na svetu",

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track