DUH ITALIJE U BEOGRADU: Nova izložba jedinstvenih portreta od - ESPRESO KAFE! (FOTO)
Monika Beluči, Foto: Privatna Arhiva

ESPRESSO ART UMETNIK BOJAN ĐORĐEVIĆ SPREMIO spektakularnu postavku

DUH ITALIJE U BEOGRADU: Nova izložba jedinstvenih portreta od - ESPRESO KAFE! (FOTO)

Kultura -

Nedelja italijanske kuhinje, manifestacija koja se osmi put za redom održava širom sveta, u ponedeljak je svečano počela u Srbiji, a važan deo globalnog događaja je izložba „Bel paese“ (Divna zemlja), jedinstvenog umetnika Bojana Đorđevića, koji je espreso art tehnikom naslikao portrete 24 velikana italijanskog sporta, umetnosti i biznisa.

Bojan već skoro tri godine očarava regiju ali i Italiju svojim portretima, tako da nije nedostajalo inspiracije kada je beogradski slikar rešio da naslika čuvene velikane sa Apeninskog poluostrva.

Bojan Đorđević, Eros Ramacoti, kafa, izložba
foto: Privatna arhiva

„Presrećan sam što sam deo globalnog događaja koji promoviše gastonomiju Italije. Kod njih je hrana, kao i kafa, mnogo više nego potreba, već deo životnog stila i ponos svakog Italijana.

izložba od espreso kafe
foto: Privatna Arhiva

Prirodno je da pred Beograđane ali i Italijane koji žive u Srbiji predstavim espresso art izožbu portreta „Bel paese“, koja će se posle boravka u Italijanskom kulturnom centru, „preseliti“ u kultni beogradski „Đura bar“ gde će biti pred ljubiteljima umetnost i kafe do 12. decembra. Posle toga izložba putuje u Milano, gde će Italijani uživati do kraja kalendarske godine“.

Đorđević napominje da je imao veliki problem kod odabira likova koje će naslikati od espreso kafe.

Bojan Đorđević
Bojan Đorđevićfoto: Privatna arhiva

„ Izabrao sam da slikam Italijane koji su rođeni posle 1946. godine, kada je espreso kafa dobila sadašnji oblik, ali sam napravio, tokom procesa, presedan kada sam u to društvo stavio i neke malo starije velikane. Svako od njih je obeležio na neki način moje odrastanje i za mene su simboli Italije“.

Bojan je vešto pokušao da izbegne da otkrije ko će se naći na slikama, ali...

Eros Ramacoti, izložba, kafa
foto: Privatna arhiva

„Prirodno je da kao bivši sportski novinar imam veliko poštovanje prema svim sportistima iz Italije. Imao sam priliku da moje slike budu u domu mnogih fudbalera, biznismena, umetnika iz Italije, tako da je očekivano da sam naslikao Tombu, Datomea, Menagina, Penetu, Badja, Maldinija,...

Tu su još Eros Ramacoti, Monika Beluči, Silvio Berluskoni, Đuzepe Sinopoli,... Espreso art umetnik ističe da je proces stvaranja zavodljiviji nego sama izložba.

Bojan Đorđević
foto: Privatna arhiva

„Proces stvaranja je ono što me beskrajno raduje i u čemu maksimalno uživam. Slikajući italijanske velikane saznao sam mnogo više o toj divnoj zemlji i čudesnom narodu.

Oni od svega prave umetnost i to je blagoslov svakog Italijana. Kafa i umetnost su za njih prirodan spoj, koji je mene inspirisao da uradim svih 24 portreta“.

Bojan Đorđević
foto: Privatna arhiva

Slikajući poznate Italijane, Bojan je shvatio da je njihova zajednička crta, izuzetna hrabrost i odlučnost koju poseduju i koja ih je odvela do visina.

„Hrabrost i odlučnost u životu su stvar karaktera i to nije moguće „kupiti“. Italijani su generalno narod koji pomera granice u mnogim sferama života a naročito u umetnosti, privredi, sportu,...

izložba od espreso kafe
foto: Privatna Arhiva

Radeći na ovoj izložbi imao sam privilegiju da upoznam najhrabriju ženu Kristinu Đorđević, od koje sam mnogo naučio, i čija ljubav prema Italiji baš iskrena.

Veliku zahvalnost dugujem i mom prijatelju Vojislavu Dragoviću, koji mi je približio Italiju na najposebniji način. Sasvim je prirodno da njima posvećujem ovu izložbu...“

izložba od espreso kafe
foto: Privatna Arhiva

Izložba u Beogradu i Milanu nije sve što Bojana očekuje u 2023. godini.

„Put me vodi u neke egzotičnije krajeve planete, gde ću biti deo sportskog događaja, koji prate preko TV prijemnika na stotine miliona gledalaca širom sveta.

izložba od espreso kafe
foto: Privatna Arhiva

Kao i uvek, kada slikam, tematika je nešto što je deo mog privatnog života. Ponovo fudbal, ali ovoga puta na jedan još neobičniji način.“, ostao je zagonetan Đorđević.

Kurir.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track