BEZ DOKUMENATA I NA POTERNICI INTERPOLA POČEO DA RADI U AMERICI! Laušević: Bio sam u žestokoj ilegali više od deset godina...
Foto: Dragana Udovičić

EVO KAKO SE SNAŠAO

BEZ DOKUMENATA I NA POTERNICI INTERPOLA POČEO DA RADI U AMERICI! Laušević: Bio sam u žestokoj ilegali više od deset godina...

Kultura -

Glumac Žarko Laušević preminuo je u 63. godini nakon kratke i teške bolesti, a slavnog glumca, osim po kultnim ulogama, pamtićemo i po velikoj tragediji koja je obeležila njegov život.

Žarko Laušević rođen je na Cetinju, u Crnoj Gori 1960. godine. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, nakon čega je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom dok nije postao jedan od najistaknutijih glumaca domaće kinematografije.

Žarko Laušević
foto: Printscreen/YouTube

Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je, pored uloga u filmovima, ostvario neke od najznačajnijih pozorišnih uloga.

Laušević je važio za vrhunskog umetnika i jednog od najpopularnijih glumaca, a najveću slavu uživao je nakon uloge Miloša Obilića u filmu „Boj na Kosovu“, posle čega su mu predviđali neverovatnu glumačku kerijeru.

Međutim, dalji napredak u svetu glume zaustavio je na neko vreme 1993. godine tragični događaj koji se odigrao u Crnoj Gori. Laušević i njegov brat Branimir napadnuti su u blizini jednog podgoričkog lokala, a tom prilikom Žarko je iz svog pištolja u samoodbrani usmrtio napadače i teško ranio jednog mladića, koji je pokušao da se pridruži napadačima.

Posle ovog tragičnog događaja slavni glumac osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Presuda je i nakon žalbi potvrđena 1994. godine, a Laušević je kaznu zatvora izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Žarko Laušević
foto: ATAImages

Posle ukidanja presude od strane Saveznog suda, nakon ponovnog pretresa u februaru 1998.godine, izrečena mu je kazna od 4 godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Kako je u tom trenutku već izdržao 4 godine, pušten je na slobodu, ali u strahu od krvne osvete ubrzo nakon toga napustio je zemlju i otišao u Ameriku.

Međutim, život Žarka Lauševića u Americi nije bio lak. Glumac je bio bez dokumenata i na poternici Interpola, pa je mogao da radi samo poslove za koje mu nije potrebno znanje jezika i papiri, što je impliciralo da ni izbor ni plata nisu bili veliki.

- Ne znam.. . Kad prođe neko vreme izgleda lakše ili objektivnije sagledaš stvari. U trenutku dešavanja nisi svestan koliko je težak taj džak koji nosiš, tek kasnije ti neki sedmi pršljan javi - govorio je Laušević osvrćući se na ovaj period prilikom gostovanja u jednoj emisji i objasnio kako se pre nego je uhapšen zbog nelegalnog boravka u Americi bavio raznim poslovima:

- Bio sam u žestokoj ilegali više od deset godina i radio sam samo poslove gde ti ne treba ni znanje jezika ni papiri… U tom momentu naša ćerka Jana je bila mala. Trebali smo da nađemo ženu da je čuva, a to se plaćalo 15 dolara na sat. Moj moleraj 13, pa sam, shvatio da treba da obrnemo stvari. Bavio sam se decom neko vreme, volim da kuvam i budem domaćica.

Žarko Laušević
foto: Ata images

Dok je živeo u Njujorku jednom prilikom su Vlade Divac i Predrag Stojaković, tada asovi Sakramento Kingsa, odlučili da ga iznenade.

- Često su Vlade Divac i Peđa Stojaković dolazili u Njujork i, kada bi gostovao Sakramento, pozvali bi nas da idemo negde na večeru. Prvo da odgledamo utakmicu, pa na večeru… - ispričao je Laušević o ovom druženju.

I dok je boravio u Americi, Žarko Laušević je nastavio da se bavi pisanjem nakon što je izdao prvi roman, pa je „Drugu knjigu“ objavio 2013. godine. Već sledeće godine se vratio u Srbiju i Crnu Goru. Nakon što je došao u Beograd rekao da je glavni razlog njegovg povratka udaja njegove ćerke Asje u Crnoj Gori.

Po povratku iz Amerike odigrao je nekoliko uloga, kojima se polako vraćao glumi i svojoj karijeri. Veliki povratak na glumačku scenu napravio je ulogom u filmu „Smrdljiva bajka“, a nakon toga nastavio je da niže uloge u popularnim domaćim ostvarenjima.

(Kurir.rs/Nova.rs)

Bonus video:

00:44

Žarko Laušević posle premijere filma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track