TO MOGU SAMO ONI: Beogradska filharmonija hit u Kini, violončelista privukao posebnu pažnju
Foto: Privatna Arhiva

nižu uspehe u svetu

TO MOGU SAMO ONI: Beogradska filharmonija hit u Kini, violončelista privukao posebnu pažnju

Kultura -

Slaveći svoju stogodišnjicu i na međunarodnoj sceni, Beogradska filharmonija je na velikoj kineskoj turneji gde niže uspehe uz stajaće ovacije koje je ispraćaju iz velepnih koncertnih dvorana. Tokom dve nedelje koje će provesti u Kini, orkestar će se predstaviti u četiri grada, a do sada je nastupio u novoj koncertnoj dvorani "Pojas i put" u Sijanu, kao i u Velikom teatru Vejfanga.

Beogradska Filharmonija
foto: Privatna Arhiva

Zajedno sa dirigentom Nemeom Jarvijem, Beogradska filharmonija izvodi dela Verdija, Mocarta, Betovena, Berlioza i Čajkovskog, a uz popularne biseve poput kineske numere „Moja domovina" i „Grlicu" Stevana Hristića, publiku dovodi do euforije.

Beogradska Filharmonija
foto: Privatna Arhiva

Publika reaguje ne samo na izuzetno izvođenje orkestra već i na šarm i harizmu filharmoničara. Jedan od njih se posebno izdvaja.

Violončelista Jan Kristof je napravio pravu pometnju izazavši veliku pažnju kod publike načinom na koji svira i komunicira muzikom. Njegov "zarazan" osmeh i uživanje u sviranju plenili su publiku toliko da je postao pravi hit na kineskim društvenim mrežama i četovima. Svi su se pitali ko je taj violončelista uz pitanja kada će Beogradska filharmonija ponovo doći zato što bi želeli da Jana sledeći put dočekaju sa cvećem.

Jan Kristof
Jan Kristoffoto: Privatna Arhiva

Pored načina na koji svira, Jan Kristof ima specifican imidž koji je delom "kriv" za ovakvu radoznalost publike jer ima posebne sličnosti sa čuvenim ratnicima Sijana prema čijem izgledu su pravljeni nadaleko poznati glineni ratnici terakote čije figure datiraju iz kasnog trećeg veka pre nove ere.

Beogradska Filharmonija
foto: Privatna Arhiva

Međutim, Beogradska filharmonija nije samo popularna u koncertnim dvoranama. Muzičari su prava atrakcija gde god da se pojave, pa su tako napravili pravi šou priredivši neobičan koncert uoči nastupa u Vejfangu.

Beogradska Filharmonija
foto: Privatna Arhiva

Poznati po ludom filharmonijskom humoru i načinu na koji se zabavljaju kroz svirku, gudači iz orkestra su muzicirali u dečjem voziću i izmamili osmehe i potpunu euforiju okupljenih koji su ih slikali i snimali bez prestanka. Beogradska filahrmonija nastavlja svoju turneju uz veliku pažnju publike i pozitivne reakcije kako u dvoranama tako i izvan njih.

Beogradska Filharmonija
foto: Privatna Arhiva

Turneju završavaju u Šangaju koncertom koji će održati sutra, zajedno sa dirigentom Nemeom Jarvijem.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track