IZLOŽBA MUZEJA NIKOLE TESLE OBILAZI SRBIJU: Kopaonik će doživeti priču najvećeg svetskog naučnika srpskog porekla na tri lokacije
Foto: Kurir

ne propustite

IZLOŽBA MUZEJA NIKOLE TESLE OBILAZI SRBIJU: Kopaonik će doživeti priču najvećeg svetskog naučnika srpskog porekla na tri lokacije

Kultura -

Izložba Muzeja Nikole Tesle koja obilazi Srbiju inspiriše veliki broj turista na Kopaoniku. Početak skijaške sezone na Kopaoniku obeležilo je i otvaranje izložbe Muzeja Nikole Tesle – "Tesla čovek iz budućnosti".

izložba Tesla čovek iz budućnosti
foto: Ustupljene fotografije

Nakon Novog Sada, Prijepolja, Priboja, Kruševca, Užica i Zlatibora, ideja izložbe je da čitav Kopaonik doživi priču najvećeg svetskog naučnika srpskog porekla, zato su delovi postavke izloženi na čak tri lokacije.

muzej Nikola Tesla
foto: Promo

Na svečanom otvaranju u okviru prisutnima su se obratili predsednik opštine Raška, Nemanja Popović, rukovodilac ski centar Kopaonik Darko Jovanović i Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle.

Oni su istakli značaj koji će izložba imati najpre u motivaciji svih posetilaca i širenju vizija Nikole Tesle, a gospođa Jevtić posebno je naglasila činjenicu da kultura mora biti dostupna svima i da će zbog toga ovakve postavke biti sve češće u gradovima širom Srbije.

muzej Nikola Tesla
foto: Promo

Vizuali prikazani na posebno dizajniranim panelima predstavljaju priču o životu i delu jednog od najvećih naučnika svih vremena. Prikaz dela Nikole Tesle prate radni modeli koji prikazuju neke od Teslinih najvažnijih pronalazaka kao što su indukcioni motor sa rotorom u obliku diska, „Kolumbovo jaje“, i Teslin transformator.

Postavku dopunjuju i makete nekih od najvažnijih Teslinih projekata kao što su hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima, laboratorija u Kolorado Springsu, čuveni toranj na Long Ajlendu, ali i replika „Plavog portreta“, jedinog portreta Nikole Tesle.

muzej Nikola Tesla
foto: Promo

Na Kopaoniku postavljeni su totemi u okviru kojih posetioci mogu rešiti kviz o Nikoli Tesli, a istovremeno će biti u prilici i da pogledaju edukativne sadržaje i kratak informativni film o našem najvećem naučniku.

Izložba će na Kopaoniku biti otvorena od 7. decembra tekuće godine do 25. januara 2024.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:23

Muzej Nikola Tesla Jelena Gavrilovic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track