ŠTA SU SRBI NAJVIŠE U 2023. PRETRAŽIVALI IZ KULTURE: U top 5 pojmova kod nas Laušević i "Južni vetar", a evo gde je SAJAM KNJIGA
Foto: Damir Dervišagić, Zorana Jevtić, Screenshot

godišnja lista gugla

ŠTA SU SRBI NAJVIŠE U 2023. PRETRAŽIVALI IZ KULTURE: U top 5 pojmova kod nas Laušević i "Južni vetar", a evo gde je SAJAM KNJIGA

Kultura -

Kompanija "Gugl" je tradicionalno sredinom decembra objavila svoju godišnju listu najpretraživanijih pojmova u svetu, koja pruža i jedinstven uvid u najznačajnije trendove u Srbiji tokom 2023. godine.

žarko Laušević
foto: Dragana Udivičić

Mesto u top deset i visoko drugo mesto zauzela je jedna ličnost iz kulture - Žarko Laušević, čiji su smrt i prerani odlazak odjeknuli zemljom i regionom. Globalno za našu zemlju prvo i treće mesto rezervisano je za "zemljotres" i "Izrael". Novak Đoković je 2022. bio šampion, ali sada ga nema ni u prvih deset ove liste.

Na samom vrhu liste TV serija koje su ove godine privukle najviše pažnje našlo se domaće ostvarenje "Južni vetar: Na granici", koje je na visokom petom mestu. Najtraženije filmsko ostvarenje predvodi jedan od najiščekivanijih ostvarenja "Openhajmer", dok je treća "Barbi".

Openhajmer
foto: Promo

Igrani programi koji su 2023. skrenuli pažnju na sebe su i "Deca zla". Među sadržajima koji su najviše interesovali ljude u Srbiji uglavnom dominiraju sportski događaji, a od kulture na listama u svojim kategorijama su i Metju Peri (deseti na zbirnoj listi), kao i filmovi "Indigo kristal" (četvrto), "Oluja" (šesto) i "Heroji Halijarda" (sedmo).

Evrovizija uvek privlači pažnju publike kako u zemljama regiona, tako i u Srbiji, pa se ovaj pojam našao među najpretraživanijim događajima ove godine. Egzit je odmah iza, a visoko treće mesto pripalo je Sajmu knjiga.

Prethodnih godina jedini koji se ponavlja na listi bio je "Južni vetar", pa nema sumnje da će biti i naredne godine jer saga o životu Maraša i Baće još nije završena.

Najpretraživaniji pojmovi u Srbiji:

1. Zemljotres

2. Žarko Laušević

3. Izrael

TV serije

1. Južni vetar: Na granici

2. Ubice mog oca

3. Deca zla

Zoran Cvijanović, serija Deca zla
foto: Firefly Productions

Filmovi

1. Openhajmer

2. Čuvari formule

3. Barbi

Sajam knjiga, FCS
foto: Dragana Udovičić

Festivali i sajmovi

1. Evrovizija

2. Egzit

3. Sajam knjiga

Kurir.rs

Bonus video:

01:59

SERIJA TOMA BIĆE VELIKO IZNENAĐENJE! Bjela napravio potpuno drugu priču koja nema veze sa filmom NOVI GLAVNI LIK JE TAJKUN?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track