"OLIVER NEDELJKOVIĆ, TAJ NE SME DA PROĐE" Viđali ste ga 100 puta u našim filmovima, a malo ko zna kako se zove omiljeni epizodista
Foto: Printscreen Youtube

čovek starog kova

"OLIVER NEDELJKOVIĆ, TAJ NE SME DA PROĐE" Viđali ste ga 100 puta u našim filmovima, a malo ko zna kako se zove omiljeni epizodista

Kultura -

Na današnji dan prošle godine napustio nas je jedan od najpopularnijih epizodista Vladan Živković, nakon borbe sa teškom bolešću.

Bio je izuzetno cenjen među kolegama filmadžijama, a jedno vreme je bio i predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije. Karijeru su mu obeležile epizode, a svi ga pamtimo kao Olivera Nedeljkovića u "Tesnoj koži".

Vladan Živković
foto: Marko Smiljković

Scena u kojoj Dimitrije Pantić viče svom šefu Srećku Šojiću "Oliver Nedeljković taj ne sme da prođe" postala je kultna.

Studije glume

Rođen je 15. decembra 1941. godine u Beogradu. Živković je učio glumački zanat u klasi sa Gojkom Šantićem, Mirom Peić i Tanasijem Uzunovićem, a tokom studija na Akademiji družio se, između ostalih, i sa Draganom Nikolićem (takođe studirao u to vreme, klasu ispred Živkovića) i Milenom Dravić (tada već poznatom glumicom).

Dragan Nikolić

Dragan Nikolić u filmu 'Kad budem mrtav i beo'
Dragan Nikolić u filmu "Kad budem mrtav i beo"foto: Printscreen YouTube

Zajedno sa Gagom igrao je na sceni amaterskog "Krsmanca" i posle jedne predstave prišao im je legendarni Živojin Žika Pavlović. Iako su još uvek bili na studijama, svojim talentom privukli su pažnju poznatog reditelja koji je poželeo da ih vidi u svom novom projektu. Pavloviću su za ovaj film bili potrebni neafirmisani glumci, nova lica - Gaga i Vladan pokazali su se kao savršen izbor.

Jedan od najboljih srpskih filmova do današnjeg dana, drama "Kad budem mrtav i beo" (1967) otvorila je vrata slave Draganu Nikoliću. Ondašnja jugoslovenska publika prvi put je na velikom platnu pratila glavnog junaka koji nije uzorni omladinac, partizan na liniji revolucije ili udarnik u železari, već suprotno - sitan lopov i neradnik, lažov bez ikakvog talenta, vrline. Vladan Živković upečatljivo je odigrao ulogu Bubrega, jednog iz plejade marginalaca u ovom remek-delu jugoslovenskog "crnog talasa“.

Film i pozorište ne idu zajedno

film 'Laf u Srcu'
film "Laf u Srcu"foto: Printscreen Youtube

Po završetku studija na Akademiji, Živković je dobio stalni angažman u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Međutim, u teatru se nije naigrao - jednom je ispričao kako mu je tadašnji upravnik postavio ultimatum: ako misli da snima filmove, za njega ne može biti mesta u ansamblu novosadskog pozorišta, te se vratio na set.

Nekoliko epizoda iz bogate karijere

Tokom sedamdesetih godina Živković je snimao bez predaha, po pet, šest filmskih projekata u sezoni. Hteli su ga reditelji poput Žike Pavlovića, Zdravka Randića, Dejana Karaklajića, Gorana Markovića i mnogi drugi...

film 'Moj tata na određeno vreme'
film "Moj tata na određeno vreme"foto: Printscreen Youtube

Vladan je igrao vozača hladnjače u "Specijalnom vaspitanju", gastarbajtera koji novajlijama drži "kurs" švedskog u "Čuvaru plaže u zimskom periodu", partizanskog borca u filmovima "Vrhovi Zelengore" i "Devojački most", konobara u "Dvoboju za južnu prugu", radnika u klanici u komediji "Tigar", komandanta brigade u "Sutjesci", policijskog inspektora u krimiću "Pozorišna veza"... Njegove filmske uloge ovako bi mogli da nabrajamo u nedogled.

film 'Balkanski špijun'
film "Balkanski špijun"foto: Printscreen Youtube

Osamdesetih godina prošlog veka Vladan je igrao i u velikim TV koprodukcijama - najveće dve bile su serije "Musolini" (sa oskarovcem Džordžom Skotom u naslovnoj ulozi) i "Rat i sećanja" (sa Robertom Mičamom). Živković je često isticao da su svi ti veliki glumci sa kojima je imao priliku da snima i da se druži uglavnom neposredni, opušteni i sasvim obični ljudi.

Najpoznatije uloge

film 'Tesna koža'
film "Tesna koža"foto: Printscreen Youtube

Neke od njegovih najznačajnijih uloga imao je u ostvarenjima kao što su "Doručak sa đavolom", "Balkanski špijun", "Tri karte za Holivud", "Prvi put sa ocem na jutrenje", "Crni bombarder" i kao Oliver Nedeljković u filmu Tesna koža.

Bio je predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, s kojim Niški kulturni centar organizuje filmske susrete u Nišu. Imao je dugo godina značajnu ulogu u organizovanju Filmskih susreta u Nišu.

Sa Nikolom Simićem na Filmskim susretima u Nišu
Sa Nikolom Simićem na Filmskim susretima u Nišufoto: Reditelj Milan Todorović

Za sebe je voleo da kaže da je čovek "starog kova", Beograđanin koji voli da sluša šlagere, Arsena i Gabi ali i klasičnu muziku.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:56

TESNA KOŽA JE BILA MATRICA, SVE OSTALE SERIJE SU JE KOPIRALE Baletić: Naše velike porodice sa jednim kupatilom u kući

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track