SAHRANJENA SUPRUGA DUŠANA KOVAČEVIĆA I MAJKA LENE KOVAČEVIĆ: Ispraćena uz pesmu hora, akademik održao govor voljenoj supruzi
Foto: ATA images

POSLEDNJE ZBOGOM

SAHRANJENA SUPRUGA DUŠANA KOVAČEVIĆA I MAJKA LENE KOVAČEVIĆ: Ispraćena uz pesmu hora, akademik održao govor voljenoj supruzi

Kultura -

Pravnica Nada Perić Kovačević, supruga akademika i dramskog pisca Dušana Kovačevića i majka džez pevačice Lene Kovačević, biće sahranjena danas na Novom groblju u Beogradu.

00:07

Sahrana Nade Perić

Na Novom groblju su se okupili porodica i prijatelji kako bi se poslednji put oprostili od Nade Perić Kovačević.

Sahrana, Nada Perić
foto: ATA images

Posmrtni govor održao je Nadin suprug, akademik i dramski pisac Dušan Kovačević, a Nada je potom sahranjena uz pesmu crkvenog hora.

"Sa dva kofera smo došli u Beograd, rođena si na Savin dan, a evo, ispraćamo te pred Božić", deo je govora.

Porodica je od 13 sati primala saučešće u kapeli na Novom groblju, a potom je krenula tužna povorka da Nadu isprati u večnu kuću.

1 / 11 Foto: Kurir

Među prisutnima su bili i Dušan Kovačević, Lenin otac i suprug pokojne Nade. Na vencu koji su doneli najbliži članovi porodice piše: "Našoj dragoj Nadi sa ljubavlju".

Sahrana, Nada Perić
foto: Kurir

- Smrt je najveći neprijatelj. Umiru svi ljudi, pa i sam Bog. Smrt svakog čoveka je apsolutni gubitak. Gospod nije pobegao od smrti, ali ju je pobedio. Ono što mi osećamo i želimo je da ovaj razlaz nije večan i da ćemo svi biti zajedno. Nadin odlazak je privremeni rastanak. Ona odlazi na ovaj sveti dan kad Gospod silazi - reči su vladike Petra, vikara Njegove Svetosti patrijarha Porfirija, koji je došao da u njegovo ime da izjavi saučešće porodici i održi opelo.

Sahrana, Nada Perić
foto: ATA images

Glumci Radoš Bajić i Branislav Lečić su među poznatima koji su došli da se oproste od Nade, a patrijarh Porfirije je uputio saučešće.

Nada je provela 25 godina u RTS kao šef pravne službe i koordinator ugovora na najznačajnijim televizijskim projektima. Sarađivala je u zaštiti autorskih prava TV serija i filmova koje smo voleli i danas volimo. Ona se nije bavila umetnošću, kao njen slavni suprug i ćerka, ali je bila njihova inspiracija.

Ljubavna priča Dušana i Nade Kovačević prava je filmska. Upoznali su se sa 16, odnosno 18 godina, i prošetali Petrovaradinskim mostom u Novom Sadu. Bili su takoreći deca. Venčali su se posle šest godina zabavljanja i u skladnom braku proveli više od pola veka.

- Ona je bila najbolji đak, on je odlično igrao fudbal i napisao prvi komad u srednjoj, u koji se ona zaljubila. Prvu pesmu je posvetio mami – govorila je njihova naslednicima. Ipak, poslednje godine života nisu bile lake. Nada je bila vezana za kreve i slabo pokretna.

Dušan Kovačević
foto: Marina Lopičić

- Najduže je išla u manastir Vavedena na Senjaku. Volela ga svim srcem. Upokojila se na dan Svete Julijane (zaštitnice žena) i Svetog Mitropolita Kijevskog Petra, čije mošti počivaju u manastiru Vavedenje… na Senjaku – otkrila je njena ćerka Lena. Nada je iza sebe ostavila i sina Aleksandra. Lena je ranije na svom Instagramu podelila fotografiju majke, i uz to se oprostila emotivnom porukom.

Nada Kovačević, Dušan Kovačević
foto: Damir Dervišagić

- Anđele moj, anđele naš, nado. Otišla si Gospodu koga si svim srcem volela. Radost je tvoje srednje ime, ljubav i požrtvovanje tvoj savet za srećan život. Umela si da se raduješ životu u potpunosti, neverovatne životne energije po kojoj si prepoznatljiva, pa tako i poslednjih godina tokom prestrašne bolesti koju si nosila kao svoj Krst. Ti si učila nas kako da se sa bolešću tvojom nosimo. Kao da je sve normalno. A bila je borba... Bila si i u tome blagodarna. Nasmejana. Zaslužila si Svetlost. Mamice - napisala je Lena.

Bonus video:

03:12

Nebojša Dugalić i Dušan Kovačević na komemoraciji Jagoša Markovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track