ČESTO JE BIO NAMRŠTEN, ALI SE MNOGO LEPO SMEJAO: Pištalo se emotivnim rečima oprostio od Gorana Petrovića "Ni on nije znao..."
Foto: Laguna

oproštaj od kolege

ČESTO JE BIO NAMRŠTEN, ALI SE MNOGO LEPO SMEJAO: Pištalo se emotivnim rečima oprostio od Gorana Petrovića "Ni on nije znao..."

Kultura -

Pisac i akademik Goran Petrović preminuo je u Beogradu u 63. godini nakon kraće i teške bolesti, što je u petak potvrdila njegova porodica. Za svoja dela, objavljena u više od 130 izdanja, od čega je 60 prevedeno na 15 jezika, dobio je brojna najvažnija priznanja svog esnafa, a svojim iznenadnim odlaskom ostavio je veliku prazninu na našem književnom nebu.

Posvećenost

Goran Petrović
foto: Nebojša Babić

Ovaj rođeni Kraljevčanin na književnu scenu stupio je 1989. s knjigom kratke proze "Saveti za lakši život", nakon čega je objavio dela "Atlas opisan nebom", "Opsada Crkve Svetog Spasa", "Sitničarnica 'Kod srećne ruke'". Nakon pauze od dvadeset dve godine, Petrović je nedavno objavio romane "Papir" i "Ikonostas" (Laguna). Reč je o dve priče nastale u okviru serijala "Delta".

- Na ovom ciklusu knjiga radio sam dvadeset godina. Roman "Papir" je samo početak u objavljivanju, uskoro će se pojaviti još dve knjige. Ceo ciklus "Delta" imaće više od deset, a manje od 100 romana, kako umem često da se našalim sa samim sobom - u svom maniru rekao je Petrović za Kurir na dodeli nagrade Beogradski pobednik u januaru 2023.

Emocije

Goran Petrović
foto: Laguna

Inače, za prvi roman "Papir" iz pomenutog serijala Petrović je nagrađen i priznanjem "Vladan Desnica", koje mu je u ime Narodne biblioteke Srbije uručio Vladimir Pištalo. U razgovoru za Kurir ovaj književnik se osvrnuo na prerani odlazak kolege.

- Stalno mislim o tome. Gledam komentare na društvenim mrežama i osećam mnogo iskrene topline i žalosti zbog njegovog odlaska. Kad odu ljudi, zbunimo se i kažemo nešto konvencionalno. Dugo neko nije ispraćen s toliko autentičnom emocijom. Nisam mogao da verujem da ga nema. Pitao sam prijatelja da li je znao da je Goran bolestan, a on mi je odgovorio: "Kako sam mogao da znam kad ni on nije znao" - s tugom u glasu kaže Pištalo.

Vladimir Pištalo
foto: ATA images

- Gledam njegove slike. Često je bio namršten, to je bila jedna vrsta poze, ali se mnogo lepo smejao. Imate dosta fotografija s tim pravim iskrenim osmehom iznutra. Započeo je ogroman projekat "Delta", u okviru kojeg je objavio dve knjige. Strašno mi je drago što su te knjige dobile nagrade, bilo mi je i onda, ali sada to ima posebnu težinu. Nadam se da su ostale knjige iz projekta dovoljno dovršene da mogu da se objave - zaključio je Pištalo.

Vida Ognjenović o Petroviću

Književnica i rediteljka Vida Ognjenović istakla je za Kurir da je Goran Petrović svojom pojavom, čestitošću i literaturom ostavio veliki trag u književnosti.

Vida Ognjenović
foto: ATA images

- Ostali smo siromašniji za jednu retku književnu pojavu, koja je svojim delima osvajala ceo svet. Ako taj svet u koji je otišao nije bolji, on će ga takvim učini svojim pojavom, čestitošću i literaturom - kaže rediteljka.

Veliko blago

Inače, pored književne stipendije Fonda Borislava Pekića, Petrović je ovenčan i priznanjima Velika nagrada "Ivo Andrić" za celokupno književno stvaralaštvo, Ninovom nagradom, priznanjem "Meša Selimović", nagradom "Laza Kostić" za dramski tekst i drugim. Bio je član Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra. Za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 8. novembra 2018. godine.

Goran Petrović
foto: BETA/Amir Hamzagić

Vreme i mesto sahrane i komemoracije biće naknadno saopšteni.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:41

PREMINUO DAVID ALBAHARI: Poznati pisac izgubio životnu bitku u 75. godini posle duge bolesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track