Najnovije vesti

"BEKIME, SVUGDE ISTAKNI DA SI ALBANAC, LJIĆIŠ MI NA BELJMONDA" Kad je Tito potkačio FEHMIUA, od odgovora ZANEMEO: "Majku ti božju"
Foto: Damir Dervišagić, Fototeka Muzeja Jugoslavije

susret pre više od pola veka

"BEKIME, SVUGDE ISTAKNI DA SI ALBANAC, LJIĆIŠ MI NA BELJMONDA" Kad je Tito potkačio FEHMIUA, od odgovora ZANEMEO: "Majku ti božju"

Kultura -

Muzej Jugoslavije čuva u svojoj kolekciji fotografije Josipa Broza Tita, a među njima i s čuvenim glumcem Bekimom Fehmiuom.

Bekim Fehmiu, Skupljači Perja
foto: Damir Dervišagić, Fototeka Muzeja Jugoslavije

Deo njih bio je izložen u čast pola veka filma "Skupljači perja" Aleksandra Petrovića. U holu su samo tada na nekoliko sati mogli videti šešir koji je u filmu nosio Bekim, originalni plakat i televizor sa snimanja, a gošća je bila supruga glavnog glumca Branka Petrić, koja je govorila o Titu.

- Nemam ove fotografije s Titom. Vidite, na jednoj sam ja okrenuta leđima. Uspela sam da se prepoznam po torbici. Nas dvoje smo tada još bili momak i devojka - rekla Branka za Kurir.

Branka Petrić
foto: Damir Dervišagić

Ona kaže da je film i nakon 50 godina remek-delo, a da bi njen suprug, da je živ, danas verovatno stajao po strani na slavlju.

- On o sebi ne bi govorio kao o velikanu. Bilo bi mu nelagodno. Verovatno ne bi ni došao i opet bi mene poturio da idem umesto njega. Ulogom Belog Bore ušao je u svetskim film. Ava Gardner je, gledajući njegove fotografije, tražila da joj bude partner. Govorila je da joj je ličio na Če Gevaru - prisetila se Branka.

Bekim Fehmiu, Skupljači Perja
foto: Damir Dervišagić

I Titu je bio miljenik.

- Nismo ni stigli da pričamo o njegovim impresijama o filmu. Odmah smo otišli posle prijema. Nisam stigla ni da večeram i ostala sam gladna. Bekim je već snimao "Odiseja". Molila sam ga da ostanemo još malo. U dva sata noću bili smo u automobilu - ispričala je tada Petrićeva.

Bekim Fehmiu, Josip Broz Tito
foto: Everett Collection Col / Everett / Profimedia, HEINRICH SANDEN / AFP / Profimedia

Bekim Fehmiu gotovo je odustao od ulaska u zgradu u kojoj je bilo organizovano okupljanje zbog velike gužve, ali su onda oslobodili dva mesta za njega i suprugu. I to baš u blizini Tita.

I dok njegova supruga Branka razgovara sa maršalovim ličnim lekarom, Bekimu se obraća "drug Veselinov".

"Bekime, istakni svugde da si Albanac, naročito u kontaktu sa štampom", kaže mu Veselinov.

„Zar je to važno“, pita iznenađeni Bekim. „I inače znaju ko sam“.

„Vrlo je važno, treba da afirmišeš albansku kulturu u Jugoslaviji“, objasnio mu je uvaženi član Partije.

Bekim Fehmiu, Knjiga
foto: Privatna Arhiva

A onda se umešao Tito.

"Pustio to. Boga ti, dobar si dobar. Ljićiš mi na Beljmonda…"

Bekim se tada nasmejao i pitao: "Šta biste rekli, druže Tito, da ste mene gledali pre Belmonda?"

Titu su se oči zacaklile, piše Fehmiu u svojoj autobiografiji, koji je preneo Nedeljnik, a onda je samo kratko rekao: "Majku ti Božiju, potpuno si u pravu".

Bonus video:

02:27

Emotivni oproštaj od Laneta, Mijač i Branka Petrić o genijalnosti i dobroti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track