ŽIKA JELIĆ JE OVAKO GOVORIO O MLAĐEM BRATU RADETU: Bio u našem prvom bendu, ali ne i u Ju grupi! IMAO JE VEOMA JAK RAZLOG
Foto: ATAImages

Preminuo muzičar radovan Jelić

ŽIKA JELIĆ JE OVAKO GOVORIO O MLAĐEM BRATU RADETU: Bio u našem prvom bendu, ali ne i u Ju grupi! IMAO JE VEOMA JAK RAZLOG

Kultura -

Muzičar Radovan Rade Jelić preminuo je proteklog vikenda u 80. godini nakon duge bolesti u Zemunu.

On je bio je rođeni brat Dragog i Žike Jelića iz čuvene Ju grupe, a u mladosti je nastupao s njima, da bi kasnije izabrao drugačiji životni put. Rade je svirao sa Žikom godinu dana, da bi 1961/62. otišao u vojsku. Vest o smrti podelio je njegov sin Petar Jelić.

Petar Jelić
foto: Petar Vujanić

- Kapetane naš, plovi i nek te dobri vetrovi nose. Hvala za svaki dodir, svu ljubav, svaki savet i svaki trenutak. Bila je čast imati te za oca i prijatelja - napisao je Petar.

Živorad Žika Jelić, Žika Jelić
foto: Privatna arhiva porodice Jelić - izvor YU Grupa - Trenutak sna

Braća Jelić su uvek isticala porodicu kao suštinski deo života, što se moglo videti i u dokumentarcu "Ju grupa - Trenutak sna" Darka Lungulova, koji je snimljen povodom 50 godina benda. Film prati trojicu braće Jelić, koji se rađaju i odrastaju zajedno s novom Jugoslavijom, kao i post skriptum tih vremena. Zemlja se raspala, ali su braća Jelić nastavila da sviraju. O Radetu je za Kurir u ispovest govorio i najstariji brat Žika Jelić.

Živorad Žika Jelić, Žika Jelić
foto: Privatna arhiva porodice Jelić - izvor YU Grupa - Trenutak sna

- U prvom našem bendu bio je i Rade. Međutim, negde 1961. godine on je rekao da je ovo sve njemu teško i naporno i da hoće da ide u vojsku i da se ženi. To je bio veliki šok za mene. Raspala nam se grupa, mislio sam tada. Dragi je tad bio veoma mlad. Na sreću, Rade se ostvario u poslu koji je radio, ali nije napustio muziku. Danas je njegov naslednik Petar Jelić s nama u Ju grupi od 1993. godine. Mesto koje je bilo namenjeno Radetu zauzeo je njegov sin - rekao je Žika Jelić.

Živorad Žika Jelić, zika jelic, Ispovest
foto: Marina Lopičić, Privatna Arhiva

Ju grupa postoji već 54 godine i osnovana je 1970. Sahrana Radeta Jelića će se održati u sredu, 21. februara, na Zemunskom groblju. Opelo počinje u 13.30.

Bonus video:

02:07

Bajaga u avg sljedeće godine pravi koncert na hipodromu, povodom 40 god karijere

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track