NARODNA BIBLIOTEKA SRBIJE PROSLAVILA 192. ROĐENDAN Pištalo uručio nagradu "Janko Šafarik" Selimiru Raduloviću
Foto: Marina Lopičić

NARODNA BIBLIOTEKA SRBIJE PROSLAVILA 192. ROĐENDAN Pištalo uručio nagradu "Janko Šafarik" Selimiru Raduloviću

Kultura -

Narodna biblioteka Srbije obeležila je juče 192. rođendan svečanošću na kojoj je uručena nagrada "Janko Šafarik" upravniku Biblioteke Matice srpske Selimiru Raduloviću.

Upravnik NBS Vladimir Pištalo pozdravio je okupljene i podsetio da se nacionalna biblioteka bavi knjigom, ali je i kulturni centar.

Vladimir Pištalo
Vladimir Pištalofoto: ATA images

Pištalo je podsetio na akciju "Sve srpske knjige pod jedim krovom" u okviru koje se rade digitalna i bibliofilska izdanja naših knjiga koje se nalaze u bibliotekama u Moskvi, Beču, Berlinu i drugim gradovima.

Nakon pozdravnog govora Pištalo je uručio nagradu "Janko Šafarik" Raduloviću.

Nagrađeni Selimir Radulović
Nagrađeni Selimir Radulovićfoto: ATA images

U okviru umetničkog programa besedio je književnik Milisav Savić, koji je podsetio na značajan doprinos srpskoj kulturi slovačkog naučnika i bibliotekara Šafarika (1814-1876), i ocenio da je rođendan NBS "značajan dan za bibliotekare u Srbiji".

Podsećamo, Narodna biblioteka Srbije osnovana je 15. februara 1832. u knjižari Gligorija Vozarovića na mestu savremene Osnovne škole kralj Petar Prvi.

Inicijalni fond činili su pokloni Vozarevića i drugih srpskih kulturnih poslenika. Knez Miloš je naredio da se jedan primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci. Tako je ustanovljena institucija obaveznog primerka.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track